Taliban dobyl hlavný hraničný priechod medzi Afganistanom a Iránom

Militantné hnutie Taliban ovládlo v piatok najväčší hraničný priechod medzi Afganistanom a Iránom. "Prístav v meste Islám Kalaa je už úplne v našej moci a pokúsime sa ho dnes opäť uviesť do prevádzky," povedal agentúre AFP hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid.

09.07.2021 14:43
Afganistan / Islám Kalaa / Foto: ,
Najväčší hraničný priechod medzi Afganistanom a Iránom pri meste Islám Kalaa
debata (30)

Afganské ministerstvo vnútra túto informáciu pre AFP potvrdilo s tým, že momentálne organizuje proti islamistom protiútok. Islám Kalaa je sídlom jedného z hlavných vnútrozemských prístavov v Afganistane. Prechádza tadiaľ väčšina tovaru smerujúceho do Iránu aj z Iránu.

Ide už o druhý hraničný priechod v tejto stredoázijskej krajine, ktorý islamisti dobyli odvtedy, čo v reakcii na stiahnutie amerických síl spustili rozsiahlu vojenskú ofenzívu.

Delegácia Talibanu v Moskve v piatok medzitým uviedla, že toto islamistické hnutie kontroluje už 250 z 398 okresov v Afganistane, teda 85 percent krajiny. Toto tvrdenie však vláda v Kábule odmieta a je nemožné ho nezávisle overiť.

Koncom júna bojovníci Talibanu získali kontrolu nad hlavným hraničným priechodom medzi Afganistanom a Tadžikistanom. Člen provinčnej rady v Kundúze vtedy uviedol, že militanti „dobyli prístav (v meste) Šérchán Bandar, ako aj samotné mesto a všetky hraničné stanovištia“.

Joe Biden Čítajte viac Biden: Vojenská misia USA v Afganistane sa skončí 31. augusta

Americký prezident Joe Biden obhajoval vo štvrtok svoje rozhodnutie ukončiť americké vojenské operácie aj v období, keď militantné hnutie Taliban rýchlo postupuje a dobýja rozsiahle územia krajiny. Biden totiž dospel k rozhodnutiu, že operácie treba ukončiť, lebo je to „nevyhrateľná vojna“ a „nemá vojenské riešenie“.

VIDEO: Pozrite si, ako vojaci USA opustili najväčšiu vojenskú základňu v Afganistane
Video

Postup Talibanu sa výrazne zrýchlil po tom, čo americké sily opustili svoju najväčšiu základňu Bagrám. Najvýznamnejšie úspechy dosiahli talibovia na severe Afganistanu – v niekdajšej tradičnej bašte USA a ich spojencov.

Aj keď podľa Bidena je „vysoko nepravdepodobné“, že Afganistan bude po stiahnutí amerických vojakov riadiť jedna vláda, predsa len vyzval afganskú vládu, aby dosiahla dohodu s Talibanom. Ako dodal, prevzatie moci Talibanom v Afganistane „nie je neodvratné“.

Afganistan / Vojak / Vojaci / Armáda USA / Čítajte viac USA po takmer 20 rokoch opustili svoju hlavnú vojenskú základňu v Afganistane
30 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban