Holandský súd poslal podozrivých z útoku na novinára do väzby na ďalšie 2 týždne

Dvaja muži podozriví zo streľby na holandského investigatívneho novinára Petra R. de Vriesa sa v piatok postavili pred súd a ten im nariadil väzbu na ďalšie dva týždne. Lekári v nemocnici v metropole Amsterdam stále bojujú o život reportéra. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

09.07.2021 21:10
holandsko novinár Peter de Vries Foto: ,
Holandský novinár Peter R. de Vries na archívnej snímke z roku 2008.
debata (2)

De Vriesa postrelili do hlavy, keď v utorok večer po televíznom vystúpení kráčal k svojmu autu. Útok na novinára známeho odvážnymi reportážami o holandskom podsvetí vyvolal po celej Európe obavy o bezpečie žurnalistov a slobodu médií.

Jeho stav je po streľbe „nezmenený“, uviedla vo vyhlásení jeho rodina. V piatok popoludní sa v amsterdamskom kostole Westerkerk konala na počesť de Vriesa ceremónia, kde mali účastníci zapálené sviečky a držali minútu ticha. Pri neďalekom Národnom pamätníku položili ľudia na jeho počesť približne 4000 bielych ruží a pri nich bol nápis „Útok na slobodu tlače“.

Holandská polícia oznámila, že podozrivým strelcom je 21-ročný Holanďan a že 35-ročný Poliak žijúci v Holandsku je obvinený z riadenia únikového auta. Zatkli ich zanedlho po zranení de Vriesa.

Vyšetrovanie pokračuje, ale žiadny motív útoku ešte nebol zverejnený. „Venujeme sa viacerým scenárom a pracujeme zo všetkých síl, aby sme zistili, akú úlohu majú podozriví a kto ešte môže mať zodpovednosť za tento útok,“ uviedla policajná hovorkyňa Sarah Tillartová.

De Vries sa v práci venoval tým najhorším a najznámejším zločinom v Holandsku – od únosu dediča pivovarského impéria Heineken z roku 1983 až po vraždu americkej tínedžerky Natalee Hollowayovej z roku 2005 na holandskom karibskom ostrove Aruba.

Najnovšie pracoval ako poradca a dôverník svedka vo veľkom súdnom procese s údajným drogovým bossom Ridouanom Taghim. Tohto kriminálnika a 16 ďalších osôb súdia za sériu vrážd vrátane vraždy bloggera, ktorý písal o Taghiho údajných zločineckých aktivitách. Bloggera zabili v roku 2016.

Podľa holandského denníka de Telegraaf je 21-ročný podozrivý bratrancom člena Taghiho organizácie, ktorý si odpykáva vo väzení 13-ročný trest za zorganizovanie série pokusov o zavraždenie členov konkurenčných gangov.

V posledných rokoch boli zavraždení dvaja ľudia prepojení so svedkom, ktorému robil de Vries poradcu – svedkov právnik a jeho brat.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #streľba