Manželka zavraždeného haitského prezidenta: Chcú zabiť jeho sen a ideológiu

Manželka zavraždeného prezidenta Haiti Jovenela Moisea sa z nemocnice po prvý raz po útoku prihovorila verejnosti. Na svojom účte na sociálnej sieti Twitter zverejnila hlasovú správu nahranú v kreolčine, haitskom úradnom jazyku, z ktorej citovala agentúra DPA.

11.07.2021 11:25
Haiti atentát Foto: ,
Haitská zástava stiahnutá na pol žrde pred prezidentským palácom v Port-au-Prince 10. júla 2021 tri dni po atentáte na haitského prezidenta Jovenela Moisa.
debata (17)

Zvukový záznam má dve minúty a dvadsať sekúnd a na konci je náhle prerušený. Na Twitteri ho najskôr zverejnil hovorca haitskej vlády. Kde záznam vznikol, zrejmé nie je, píše DPA.

Päťdesiattriročného politika v stredu skoro ráno smrteľne postrelili útočníci, ktorí vnikli do jeho domu. Prvá dáma pri útoku utrpela zranenia. Moise sa stal prezidentom Haiti v roku 2017, no v poslednom čase čelil rozsiahlym protestom požadujúcim jeho rezignáciu.

Martine Moise vyhlásila, že nepriatelia jej zosnulého manžela chcú „zabiť jeho sen, víziu a ideológiu“. „Som nažive, vďaka Bohu. Milujem svojho manžela Jovenela. Bojovali sme spolu viac ako 25 rokov. Počas týchto rokov z nášho domova vyžarovala láska. Ale zrazu prišli žoldnieri a zasypali môjho manžela guľkami,“ uviedla. „Musíte byť notorický zločinec bez guráže, ak zabijete prezidenta, akým bol Jovenel Moise bez toho, aby ste mu dali možnosť vyjadriť sa. Viete, proti komu bojoval. Títo ľudia si najali žoldnierov, aby ho zabili spolu s jeho rodinou, a to pre projekty spojené s cestami, elektrinou, dodávkami pitnej vody, organizáciu referenda a volieb,“ povedala.

Vdova zároveň potvrdila, že vrahovia sú za mrežami.

Podľa haitskej polície spáchalo atentát na prezidenta dovedna 28 ľudí, zahraničných žoldnierov, ktorí sa vydávali za amerických protidrogových agentov. Išlo 26 Kolumbijčanov a dvoch Američanov s haitským pôvodom, spresnila polícia. Dosiaľ zatkla polícia 20 z týchto podozrivých osôb a ďalšie tri usmrtila. Kolumbia identifikovala 13 z týchto osôb ako bývalých príslušníkov svojej armády.

Haiti prezident atentát páchatelia Čítajte viac Atentát na haitského prezidenta zosnovalo 26 Kolumbijčanov a dvaja Američania

Súčasná vláda na Haiti už požiadala USA a OSN o vyslanie vojakov, ktorí majú ochrániť kľúčovú infraštruktúru v čase príprav nových volieb. Minister Mathias Pierre povedal, že miestna polícia je slabá a nemá dostatok zdrojov.

Zástupca amerického prezidenta Joea Bidena v sobotu uviedol, že sa nechystajú vyslať svojich vojakov. Do mesta Port-au-Prince však prídu zástupcovia FBI a Ministerstva vnútornej bezpečnosti Spojených štátov, aby zhodnotili situáciu a možnosť pomoci.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Haiti