Putin v ruštine a v ukrajinčine zverejnil článok o "historickej jednote Rusov a Ukrajincov"

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok zverejnil na webe Kremľa článok "O historickej jednote Rusov a Ukrajincov". Urobil tak v dvoch jazykoch: v ruštine a v ukrajinčine, upozornil denník ukrajinská pravda.

12.07.2021 23:20
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (157)

Ruský denník Kommersant pripomenul, že Putinovu tézu o jednote už skôr odmietol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Putin označil za biedu a tragédiu, že v posledných rokoch vyrástol medzi oboma krajinami pomyselný múr. „Sú to predovšetkým následky našich vlastných chýb, ktorých sme sa dopustili v rôznych obdobiach. Ale tiež výsledok cieľavedomej práce tých síl, ktoré sa vždy snažili rozvrátiť našu jednotu,“ napísal Putin.

Uviedol tiež, že Rusko nikdy nebude „antiUkrajinou“. A „o tom, aká bude Ukrajina, rozhodnú jej občania“, dodal ruský prezident.

Rusi, Ukrajinci a Bielorusi sú podľa Putina následníci dávnej Rusi, ktorá bývala najväčším štátom v Európe, a v ktorom žili slovanské a ďalšie kmene na obrovskom priestranstve. Spájal ich podľa neho spoločný jazyk, hospodárske styky a vládnuce dynastie Rurikovcov a neskôr i spoločná pravoslávna viera. Táto minulosť podľa Putina určuje i súčasnosť.

"Som presvedčený, že naozajstná zvrchovanosť Ukrajiny je možná len v partnerstve s Ruskom. Naše duchovné, ľudské, civilizačné zväzky sa vytvárali po stáročia, vracali sa k rovnakým zdrojom, silneli spoločnými skúškami, úspechmi a víťazstvami. Naše príbuzenstvo sa dedí z generácie na generáciu. Tkvie v srdciach a v pamäti ľudí, žijúcich v súčasnom Rusku a na Ukrajine, v pokrvných zväzkoch, ktoré spájajú milióny našich rodín. Spoločne sme vždy boli a budeme mnohonásobne silnejší a úspešnejší, "zdôraznil Putin.

„Nemožno hovoriť o jednom národe a súčasne sa otvorene zmocňovať nášho územia a pokračovať vo vojne v Donbase,“ zdôraznil v reakcii Zelenskyj podľa denníka Kommersant. Argumentoval aj tým, že Ukrajinci a Rusi rozhodne nie sú jeden národ a že Ukrajina nie je Rusko, ale patrí do strednej Európy. A je podľa Zelenského len otázkou času, kedy Ukrajina vstúpi do Severoatlantickej aliancie.

Vzťahy Moskvy a Kyjeva sú na bode mrazu od zvrhnutia proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča vo februári 2014. Následne Moskva okupovala a anektovala Krymský polostrov a podporila aj vojenské vzbury separatistov v Donbase na východe Ukrajiny. Konflikt si od apríla 2014 vyžiadal viac ako 13-tisíc mŕtvych.

157 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Rusi #Ukrajinci