Lukašenko na stretnutí s Putinom: Sankcie Západu posilnili vzťahy medzi Ruskom a Bieloruskom

V Petrohrade sa začalo stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom, podľa ktorého sankcie Západu posilnili vzťahy medzi Ruskom a Bieloruskom. Stretnutie prezidentov sa začalo rozhovorom medzi štyrmi očami.

13.07.2021 13:47 , aktualizované: 21:20
lukašenko putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a bieloruský prezident Alexandr Lukašenko diskutujú počas stretnutia v Petrohrade 13. júla 2021.
debata (47)

Pri rokovaniach pred médiami Lukašenko zároveň západné mimovládne organizácie obvinil z podpory „teroru“ v Bielorusku. „Vydržíme útoky namierené proti našim krajinám… Použijeme tento moment na to, aby sme posilnili našu ekonomickú spoluprácu a spravili naše krajiny nezávislými, a to nie len z hľadiska ekonomiky,“ uviedol Lukašenko, podľa ktorého Rusko „bolo, je a bude strategickým partnerom Ruska“.

Lukašenko sa poďakoval Putinovi za „veľmi serióznu podporu“, ktorú Bielorusko dostáva od Ruska, a zároveň sa zaviazal, že jeho krajina pôžičky riadne splatí.

Bieloruskú ekonomiku, ktorú zasiahla pandémia koronavírusu, nepriaznivo ovplyvňujú aj sankcie EÚ na časť bieloruského exportu. Únia ich zaviedla v reakcii na odklon letu dopravného lietadla do Minska 23. mája a zatknutie opozičného novinára Ramana Prataseviča, ktorý sa nachádzal na palube.

Lukašenko sankcie odsúdil a vyhlásil, že Bielorusko podnikne odvetný krok – prestane spolupracovať s EÚ na zastavení ilegálnych migrantov.

Putin na spoločnom stretnutí konštatoval, že Bielorusko je „veľkým a nádejným partnerom“ Ruska v sfére ekonomiky. Pochválil Bielorusko ako „spoľahlivého a stabilného partnera“.

Prezidenti Ruska a Bieloruska sa naposledy stretli koncom mája v ruskom letovisku Soči. Putin a Lukašenko diskutovali vtedy o „obchodno-ekonomických vzťahoch medzi oboma štátmi a o boji proti pandémii. Dotkli sa tiež incidentu s lietadlom (spoločnosti) Ryanair.“

Následne, prvého júla, prezidenti spolu telefonovali. Rozprávali sa o „tlaku sankcií proti Bielorusku“ a diskutovali o otvorení ďalších letov spoločnosti Belavia do Ruska.

Najväčšia bieloruská letecká spoločnosť prišla o dve tretiny destinácií po tom, ako štáty Európskej únie uzatvorili svoj vzdušný priestor pre bieloruské aerolínie.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Petrohrad #Vladimir Putin #Alexandr Lukašenko