Pred 140 rokmi zastrelili legendárneho pištoľníka Billyho the Kida

William Henry McCarty alias Billy the Kid, ktorý bol zastrelený pred 140 rokmi, 14. júla 1881, sa stal jednou z legiend Divokého Západu. Jeho príbeh sa mnohokrát objavil v piesňach, filmoch i knihách, hoci sa dožil iba 21 rokov a meral len niečo málo cez 170 centimetrov.

13.07.2021 20:39
debata

Podľa rôznych zdrojov zabil až 21 mužov, historici sa však zhodujú na tom, že ich nebolo viac ako desať.

Billyho the Kida, ktorý používal aj pseudonymy Henry Antrim či William Bonney, preslávili krátko pred smrťou články v Las Vegas Gazette a New York Sun.

Potom, čo bola na neho vypísaná odmena vo výške 500 dolárov, ho začal prenasledovať šerif okrsku Lincoln Pat Garrett. Tomu sa najprv podarilo Kida zatknúť a potom, čo utiekol z väzenia, kde čakal na trest smrti za zabitie šerifa Bradyho, ho Garrett znovu vystopoval a zastrelil.

V roku 2010 sa o Kida znovu zdvihol záujem, keď vtedajší guvernér Nového Mexika Bill Richardson uvažoval o tom, že by pištoľníka posmrtne omilostil.

Proti tomuto zámeru sa ale ozvali Garrettovi potomkovia, ktorí prípadnú milosť považovali za pošliapanie pamiatky svojho predka. Richardson tak nakoniec posmrtný „pardon“ Kidovi neudelil.

debata chyba
Viac na túto tému: #William Henry McCarty #Billy the Kid