Meteorológovia varujú pred silnými búrkami na Morave

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje pred silnými búrkami, ktoré sa môžu v noci na štvrtok vyskytnúť najmä na Morave. Výstraha platí pre celý Moravskosliezsky, Olomoucký a Zlínsky kraj.

14.07.2021 06:51 , aktualizované: 15:24
debata

Silné búrky sprevádzané intenzívnym dažďom ale môžu zasiahnuť v menšej miere aj zvyšok krajiny. Experti očakávajú na niektorých miestach až 50 milimetrov zrážok a nárazy vetra s rýchlosťou až 90 kilometrov za hodinu. Vyskytnúť sa môžu aj „väčšie krúpy“.

Z aktualizovaného varovania ČHMÚ ďalej vyplýva, že pre vysokú nasýtenosť pôdy vodou z predchádzajúcich dní hrozí najmä v juhozápadnej časti Čiech vzostup hladín riek a potokov. Najväčšie riziko povodní je na východe Plzenského kraja, kde sa môžu niektoré rieky vyliať z korýt. Varovanie pred vzostupom hladín platí do štvrtkového poludnia.

Podľa televízie ČT24 zasiahli silné búrky západnú časť Česka aj v noci na dnes. Hasičský záchranný zbor ČR zaznamenal 627 výjazdov, informoval o tom prostredníctvom oficiálneho účtu na sociálnej sieti Twitter.

Kosice, búrka, krúpy Čítajte viac Košice zasypal dážď s krúpami

Búrky zasiahli v noci spočiatku najmä Karlovarský, Plzenský a Úsťanský kraj, následne vyčíňali aj v stredných Čechách a v Prahe, informuje webová stránka televízie Nova.

Podľa informácií televízie Nova v Karlovarskom kraji spôsobilo počasie problémy v doprave, na cestách ležali polámané stromy a konáre. Policajti apelovali na vodičov, aby boli opatrní a prispôsobili jazdu zlým poveternostným podmienkam.

Veľmi silné búrky, ktoré sa cez ČR prehnali 24. júna, vyústili na juhu Moravy do vzniku tornáda, ktoré zdevastovalo sedem obcí a vyžiadalo si šesť životov a približne 200 zranených.

Hodonín, nešťastie, tornádo, spúšť Čítajte aj Tornádo na Morave ľudí prebralo. Vrhli sa na poistenie domov a bytov
debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #búrka