JAR sa zmieta v chaose, nepokoje majú už 72 obetí

Na 72 mŕtvych stúpol počet obetí nepokojov, ktoré už piaty deň prebiehajú v Juhoafrickej republike (JAR). Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu políciu.

14.07.2021 07:46
južná afrika Foto:
Strážnik sa pozerá na škody, ktoré počas rabovania napáchali vandali v obchodnom centre pri juhoafrickej metropole Johannesburg.
debata (23)

K väčšine úmrtí v provinciách Gauteng a KwaZulu-Natal došlo v tlačeniciach počas rabovania obchodov, pričom ďalší ľudia prišli o život aj v dôsledku streľby.

Divoké rabovanie nezastavilo ani 2 500 vojakov, ktorých vyslali na pomoc juhoafrickej polícii. Zadržaných bolo 1234 osôb. Rabovanie prebiehalo v utorok aj v mnohých nákupných centrách v Johannesburgu, v najväčšom meste krajiny.

Násilnosti vypukli minulý týždeň v piatok najprv v provincii KwaZulu-Natal v rámci protestov proti uväzneniu stále obľúbeného bývalého prezidenta Jacoba Zumu, ktorý si začal odpykávať 15-mesačný trest za pohŕdanie súdom. Odsúdili ho za neuposlúchnutie súdneho príkazu svedčiť vo vyšetrovaní obvinení z korupcie počas jeho prezidentského obdobia v rokoch 2009–2018.

Občasné násilie na demonštráciách na Zumovu podporu vyústilo do bezuzdného vykrádania v chudobných mestských oblastiach spomínaných dvoch provincií, ako uviedli svedkovia.

JAR protesty Johannesburg Čítajte viac Nepokoje a rabovanie v JAR sa stupňujú, v Johannesburgu nasadili armádu
23 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #Juhoafrická republika #rabovanie