Vystúpi Poľsko z európskeho práva?

Právo a spravodlivosť vládne Poľsku, aspoň podľa názvu strany, ktorá je pri moci. PiS, ako znie jej skratka, však vedie krajinu do konfliktu s právom Európskej únie. Vlečúci sa spor o poľskú justičnú reformu, ktorej pilier je podľa štvrtkového rozhodnutia úniového súdu v rozpore s právom EÚ, speje k dramatickému rozuzleniu. Poľská justícia má začiatkom budúceho mesiaca rozhodnúť o tom, či je právo únie nadradené poľskej ústave alebo nie.

14.07.2021 19:03 , aktualizované: 15.07.2021 17:33
Budova Najvyššieho súdu v Poľsku poľsko Foto:
Budova Najvyššieho súdu v Poľsku.
debata (8)

Súdny dvor EÚ vo štvrtok napadol disciplinárny režim poľských sudcov. Podľa najvyššieho orgánu úniovej justície existujú pochybnosti o nezávislosti a nestrannosti poľskej disciplinárnej komory, ktorá vedie so sudcami disciplinárne konania. Tú podľa domácich kritikov vytvoril súčasný vládny tábor, aby sa zbavil nepohodlných sudcov či aby ich umlčal.

Poľský najvyšší súd naopak v stredu rozhodol, že skoršie predbežné opatrenia, ktorými úniový súd nariadil prerušiť prácu spomínanej komory, odporujú poľskej ústave. Európska komisia včera vyzvala Varšavu, aby "zabezpečila úplné a správne vykonanie všetkých rozsudkov úniového súdu“.

Neústavné úniové normy?

Varšavu zažalovala komisia, podľa ktorej Poľsko neplní svoje povinnosti vyplývajúce z právnych predpisov EÚ. Súd v Luxemburgu dal všetkým námietkam úniovej exekutívy za pravdu.

Disciplinárna komora podľa neho "neposkytuje všetky záruky nestrannosti a nezávislosti a najmä nie je chránená pred priamym alebo nepriamym vplyvom poľskej zákonodarnej a výkonnej moci“. Disciplinárny režim navyše podľa úniového súdu umožňuje, aby bežné rozhodnutia sudcov boli vnímané ako disciplinárne prehrešky, čo umožňuje vyvíjať na nich tlak.

Vláda vo Varšave námietky z Bruselu a Luxemburgu odmieta ako zasahovanie do zvrchovanosti krajiny. Ústavný súd vo Varšave má tretieho augusta rozhodnúť, či poľská ústava má prednosť pred právnymi predpismi EÚ.

Poľský ústavný súd už v stredu rozhodol, že predbežné opatrenia Súdneho dvora EÚ sú v rozpore s poľskou ústavou. Stalo sa tak krátko po tom, čo najvyšší orgán úniovej justície nariadil Poľsku, aby okamžite prestalo uplatňovať svoje predpisy týkajúce sa spornej disciplinárnej komory.

"Predpisy úniových zmlúv sú v rozpore s ústavou v rozsahu, v akom zaväzujú Poľsko vykonať predbežné opatrenia týkajúce sa súdnictva,“ rozhodol ústavný súd podľa denníka Gazeta Wyborcza.

"Je to prvýkrát, čo poľský ústavný súd rozhodol o neústavnosti úniových noriem. Nález vydal päťčlenný senát pod vedením bývalého poslanca PiS. Zasadali v ňom výlučne osoby, ktoré do ústavného súdu vybrala vládnuca strana,“ napísal opozičný denník.

Poľská vláda nález privítala. "S uspokojením som prijal rozhodnutie poľského ústavného súdu, ktorý sa postavil na ochranu poľského ústavného poriadku pred bezprávnym zasahovaním, uzurpáciou a právnou agresiou zo strany inštitúcií EÚ, ktoré sa bez akéhokoľvek opodstatnenia pokúšali pozastaviť činnosť ústavných orgánov poľského štátu,“ citovala poľského ministra spravodlivosti Zbigniewa Ziobra agentúra PAP.

Právny polexit

Poľský ombudsman Adam Bodnar označil nález za súčasť "právneho polexitu“. "Ústavný súd odkázal Súdnemu dvoru EÚ, že ho jednoducho nebudeme počúvať a nehodláme nič urobiť s poľským súdnictvom a žiadne európske inštitúcie k tomu nemajú čo povedať,“ konštatoval.

Poľská opozícia sa obáva, že konzervatívne-nacionalistická strana PiS môže prehlbujúcim sa sporom s inštitúciami EÚ nasmerovať krajinu na cestu z európskeho bloku. Polexit (podľa vzoru brexitu) si však podľa prieskumov rozhodujúca väčšina Poliakov neželá. "Nie Poľsko, ale (šéf PiS) Jaroslaw Kaczyński so svojou stranou odchádzajú z únie,“ komentoval verdikt ústavného súdu bývalý premiér Donald Tusk, ktorý nedávno ohlásil návrat z európskej do poľskej politiky v radoch opozičných liberálov.

"Najhoršie, čo by sa mohlo stať Poľsku a Poliakom, je polexit, a najlepšie PiSexit,“ poznamenal sarkasticky na twitteri popredný opozičný publicista Tomasz Lis.

Spor o právny štát môže prísť Varšavu draho. Európska komisia má okrem iného možnosť Poľsku pre nedostatky v súdnom systéme pozdržať či celkom zastaviť výplatu peňazí z mimoriadneho fondu obnovy. Brusel zatiaľ neschválil poľský plán obnovy, na základe ktorého má Varšava získať takmer 24 miliárd eur. Komisia navyše signalizuje, že na jeseň po prvýkrát využije nové pravidlá podmieňujúce čerpanie peňazí z rozpočtu únie dodržiavaním princípov právneho štátu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európsky súdny dvor