Exprezident USA Bush: Stiahnutie vojakov z Afganistanu je chyba

Bývalý americký prezident George Bush mladší označil stiahnutie vojakov NATO z Afganistanu za chybu, kvôli ktorej budú trpieť afganské ženy a dievčatá.

14.07.2021 21:13 , aktualizované: 22:43
Afganistan Foto: ,
debata (28)

V rozhovore s nemeckou televíznou a rozhlasovou stanicou Deutsche Welle Bush tiež vyzdvihol vodcovské schopnosti nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá tento týždeň navštívi Spojené štáty.

„Afganské ženy a dievčatá budú vystavované neopísateľným predsudkom. Je to chyba,“ varoval niekdajší republikánsky prezident v rozhovore. Práve Bush pritom poslal na jeseň v roku 2001 amerických vojakov do Afganistanu v reakcii na teroristické útoky na USA z 11. septembra 2001.

„Budú ponechané masakrom týchto veľmi brutálnych ľudí a to mi trhá srdce,“ povedal exprezident v rozhovore, ktorý poskytol Deutsche Welle pri príležitosti nadchádzajúcej rozlúčkovej návštevy nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v USA. Vo štvrtok kancelárku v Bielom dome prijme terajší americký prezident Joe Biden.

Bush, ktorý politické témy komentuje veľmi sporadicky, vyjadril presvedčenie, že Merkelová zmýšľa podobne ako on. „Merkelová vniesla vysokú úroveň a dôstojnosť do veľmi dôležitých pozícií; prijímala veľmi ťažké rozhodnutia a robila tak vzhľadom na to, čo je najlepšie pre Nemecko, a robila tak na základe zásad, ktorými sa riadi“ povedal Bush v rozhovore, ktorý má byť súčasťou dokumentu o nemeckej političke, ktorá funkciu kancelárky na jeseň opustí po 16 rokoch. „Je to súcitná vodkyňa, žena, ktorá sa nebojí viesť,“ chválil ju prezident USA z rokov 2001 – 2009.

V Afganistane sa nachádzalo okolo 2 500 amerických vojakov a vyše 7-tisíc z ďalších krajín, než sa v máji začali sťahovať. V poslednej dobe pritom výrazne silnie vplyv a kontrolu nad územím Afganistanu získava povstalecké hnutie Taliban.

USA sa dohodli na stiahnutí svojich vojsk z krajiny s Talibanom vo februári minulého roka pod podmienkou, že povstalci zabezpečí, aby sa z Afganistanu nestala základňa pre útoky voči USA a ich spojencom.

Británia bude spolupracovať s Talibanom, ak bude vo vláde

Británia bude spolupracovať s Talibanom, ak bude v afganskej vláde. Povedal to britský minister obrany Ben Wallace v rozhovore s denníkom The Daily Telegraph. Minister však upozornil, že britská vláda vzťah prehodnotí, pokiaľ bude Taliban vážne porušovať ľudské práva.

„Nech bude v danú chvíľu vláda akákoľvek, britská vláda s ňou bude spolupracovať za predpokladu, že bude dodržiavať určité medzinárodné normy,“ povedal Wallace.

Taliban, ktorý vládol Afganistane v rokoch 1996 až 2001, bojoval nasledujúcich 20 rokov proti vláde v Kábule, podporovanej Západom. Povzbudený odchodom koaličných vojsk, ktorí majú krajinu opustiť do septembra, sa hnutie znova zmocňuje rozsiahlych území. Minulý týždeň Taliban vyhlásil, že ovláda 85 percent afganského územia.

Afganistan / Islám Kalaa / Čítajte viac Taliban dobyl hlavný hraničný priechod medzi Afganistanom a Iránom

Wallace v rozhovore pripustil, že spolupráca Británie s Talibanom bude kontroverzná. Hnutie pritom podľa neho zúfalo potrebuje medzinárodné uznanie. „Potrebujú uvoľniť financovanie a podporu budovania krajiny a to nepôjde s nasadenou teroristickú kuklou,“ povedal Wallace. „Musíte byť partnerom pre mier, inak riskujete izoláciu. Izolácia ich zaviedla tam, kde v poslednej dobe boli,“ dodal minister.

Wallace vyzval Taliban aj afganského prezidenta Ašrafa Ghaního, aby spolupracovali, a po desiatkach rokovch konfliktu tak krajine priniesli stabilitu.

Afghanistan US Withdrawal Čítajte viac Expertka: Taliban nezmeníme na milovníkov demokracie
28 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #George Bush mladší