V Bosne zadržali šéfa rozviedky pre podozrenie z prania špinavých peňazí

Polícia v Bosne a Hercegovine v stredu zadržala šéfa štátnej spravodajskej a bezpečnostnej služby Osmana Mehmedagića a previezla ho na výsluch.

14.07.2021 21:50
Dolár / Peniaze / Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Mehmedagić je podozrivý zo zneužitia právomoci, falšovania osobných údajov a prania špinavých peňazí nákupom dvoch nehnuteľností v Sarajeve. O zadržaní s odvolaním sa na úrad prokurátora informovala agentúra AP.

„Na žiadosť štátneho zastupiteľstva v Bosne a Hercegovine zatkli policajti policajného riaditeľstva ministerstva vnútra O. M. zo Sarajeva, je v oficiálnych priestoroch pre trestné stíhanie,“ uviedlo ministerstvo vnútra citované Rádiom slobodná Európa.

Úrady už v minulom roku obvinili Mehmedagića zo zneužitia právomoci za údajné použitie služobných zdrojov na sledovanie muža, ktorý na neho podal trestné oznámenie.

V tejto balkánskej krajine sú prípady korupcie verejných činiteľov častým predmetom vyšetrovania, procesy však trvajú roky. V januári 2020 bol z korupcie obžalovaný bývalý hlavný bosniansky prokurátor Goran Salihović. V decembri 2020 tlak verejnosti i medzinárodného spoločenstva pre podozrenie z korupcie donútil k demisii šéfa najvyššieho súdneho orgánu v Bosne Milana Tegeltiju.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina #pranie špinavých peňazí #rozviedka