Záplavy v Nemecku majú už vyše sto obetí, Merkelová prisľúbila pomoc

Na najmenej 103 stúpol v piatok počet obetí ničivých záplav v Nemecku. Len v spolkovej krajine Porýnie-Falcko zaznamenali už 60 mŕtvych, uviedla krajinská premiérka Malu Dreyerová na mimoriadnom zasadnutí kabinetu v meste Mainz. Informujú o tom agentúry DPA a AFP.

15.07.2021 07:55 , aktualizované: 16.07.2021 19:44
nemecko záplavy povodeň Foto: ,
Materiálne škody v zaplavenej časti obce Insul pri rieke Ahr.
debata (58)

Do postihnutých oblastí západného Nemecka odcestujú aj nemecký minister vnútra Horst Seehofer a prezident Frank-Walter Steinmeier.

Nemecký rezort obrany vyhlásil v dôsledku ničivých povodní na západe krajiny vojenský poplach v dôsledku katastrofy. Rozhodla o tom ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová. V nasadení je viac než 850 vojakov, ich počet sa zvyšuje.

Prezident Steinmeier zároveň v súvislosti s ničivými povodňami vyzval v piatok na „rozhodnejší“ boj proti globálnemu otepľovaniu. „Len vtedy budeme môcť zvládnuť extrémne situácie súvisiace s počasím, keď budeme rozhodne bojovať proti klimatickým zmenám,“ uviedol Steinmeier v Berlíne.

Vo štvrtok popoludní bolo bez dodávok elektriny v západnej časti Nemecka približne 165-tisíc ľudí. V meste Leverkusen viedol výpadok elektriny spôsobený búrkami k evakuácii nemocnice so 468 pacientmi. V mestečku Erftstadt juhozápadne od Kolína nad Rýnom sa čiastočne alebo úplne zrútil rad domov. Z mnohých z nich sa podľa miestnych úradov ozýva volanie o pomoc. K zaplaveným stavbám sa ale záchranári teraz dostanú len v člnoch.

Po vyše 24-hodinovom daždi sa vo viacerých oblastiach v dvoch spolkových krajinách vyliali rieky a potoky, došlo k zaplaveniu ulíc a pivníc. Situácia je kritická najmä v regiónoch Eifel a Sauerland, v okolí miest Kolín nad Rýnom a Bonn a v okrese Ahrweiler, približuje denník Die Süddeutsche Zeitung.

Bratislavský hrad bude nasvietený vlajkou Nemecka

Východná strana Bratislavského hradu bude v piatok od 21.00 h nasvietená projekciou štátnej vlajky Nemeckej spolkovej republiky na znak úcty obetiam ničivých záplav. Projekcia potrvá štyri hodiny. Informovali o tom z odboru komunikácie s médiami Kancelárie Národnej rady SR.

Prezidentka Zuzana Čaputová poslala v tejto súvislosti sústrastné telegramy belgickému kráľovi Filipovi a nemeckému prezidentovi Frankovi-Walterovi Steinmeierovi.

1300 nezvestných

V meste Bad Neuenahr-Ahrweiler ležiacom v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko je po záplavách nezvestných približne 1 300 ľudí. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojšej samosprávy o to vo štvrtok večer informovala agentúra DPA.

Hovorkyňa mesta však zdôraznila, že mnohých ľudí sa nepodarilo vypátrať, respektíve dovolať sa im, zrejme aj pre výpadky mobilných sietí. „Dúfame, že sa to objasní,“ povedala na margo vysokého počtu údajne nezvestných.

Poškodený dom pri rieke Ahr v zaplavenej obci... Foto: SITA/AP, Michael Probst
Nemecko Počasie Záplavy Poškodený dom pri rieke Ahr v zaplavenej obci Insul, spolkovej krajine Porýnie-Falcko na západe Nemecka vo štvrtok 15. júla 2021

Okres Ahrweiler, v ktorom leží mesto Bad Neuenahr-Ahrweiler, tiež informoval, že záplavy si vyžiadali aj obete na životoch, presné čísla však tamojšie úrady nezverejnili. Podľa slov hovorkyne bolo vo štvrtok večer v okrese do záchranných a ďalších akcií stále nasadených vyše 1000 záchranárov vrátane hasičov, policajtov a vojakov. Všetky školy v okrese budú v piatok zatvorené.

Ministerstvo životného prostredia v Porýní-Falcku varovalo, že hladina riek Rýn a Moselle môže ďalej stúpať v dôsledku ďalších dažďov.

Merkelová prisľúbila štátnu podporu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prisľúbila vo štvrtok štátnu podporu obyvateľom krajiny, ktorých v stredu v noci postihli ničivé povodne. Všade tam, kde bude možné pomôcť, sa ľuďom pomoci dostane, zdôraznila kancelárka počas návštevy Spojených štátov, kde sa má večer stretnúť s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

„Toto sú hrozné dni pre ľudí v záplavových oblastiach. … Môžu sa spoľahnúť, že všetky sily nášho štátu – spolkovej vlády, spolkových krajín a obcí – budú spoločne robiť všetko pre to, aby napriek mimoriadne ťažkým podmienkam zachránili životy, odvrátili nebezpečenstvo a zmiernili ťažkú situáciu,“ citovala Merkelovú agentúra DPA.

Kancelárka dodala, že núdzová situácia potrvá ešte dlho. Poznamenala, že o pomoci pri obnovovacích prácach hovorila i s ministrom financií Olafom Scholzom. Nateraz je však prvoradá záchrana ľudských životov.

„Pokojné miesta zažívajú v týchto hodinách katastrofu – môžeme hovoriť o tragédii,“ uviedla s tým, že hoci sa momentálne nachádza vo Washingtone, neustále myslí na ľudí, ktorých domovy zasiahli záplavy a chce im prejaviť solidaritu a spoluúčasť. „Smútim za tými, ktorí pri tejto katastrofe prišli o život. Ešte nevieme, koľko ich je, ale bude ich mnoho,“ povedala. Uistila, že záchranári spravia všetko pre to, aby našli nezvestných.

Merkelová je v kontakte i s predstaviteľmi dvoch najviac zasiahnutých spolkových krajín – premiérkou Porýnia-Falcka Malu Dreyerovou a predsedom vlády Severného Porýnia-Vestfálska Arminom Laschetom, ktorí ju informujú o aktuálnom dianí.

Čaputová poslala sústrastné telegramy

Prezidentka SR Zuzana Čaputová poslala sústrastné telegramy belgickému kráľovi Filipovi a federálnemu prezidentovi Nemeckej spolkovej republiky Frankovi-Walterovi Steinmeierovi v súvislosti s ničivými záplavami. Informoval o tom Lukáš Laczko z odboru komunikácie z kancelárie prezidentky.

„Dovoľte mi v mene občanov Slovenskej republiky, ale aj osobne v mojom vlastnom mene vyjadriť hlbokú a úprimnú sústrasť rodinám, blízkym a známym obetí tejto tragickej živelnej pohromy,“ uviedla v telegramoch. Záchranárom zároveň zaželala veľa energie a občanom postihnutých oblastí čo možno najskorší návrat ku každodennému pokojnému životu.

Záplavy zasiahli viacero západoeurópskych štátov

Silný dlhotrvajúci dážď a následné povodne okrem západného Nemecka postihli aj východ Belgicka a časti Francúzska, Luxemburska a Holandska a vyžiadali si dovedna viac než 100 obetí. Solidaritu s postihnutými krajinami vyjadril aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič na Twitteri napísal, že EÚ na žiadosť Belgicka aktivovala mechanizmus civilnej ochrany. Pomoc zo strany EÚ prisľúbila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Vo svojich myšlienkach som s rodinami obetí zničujúcich záplav v Belgicku, Nemecku, Luxembursku a Holandsku i s tými, ktorí prišli o svoje domovy,“ napísala na Twitteri.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Nemecko #záplavy #zrútenie budovy