Analytik: Taliban môže o pol roka začať dobýjať aj veľkomestá vrátane Kábulu

Afganské vládne sily budú schopné odporovať Talibanu ešte šesť mesiacov, potom však bez vzdušnej a logistickej podpory Spojených štátov môže toto islamistické hnutie začať dobýjať aj veľkomestá.

16.07.2021 20:26 , aktualizované: 21:24
Afganistan / Vojaci / Milícia / Foto: ,
debata (17)

Pre agentúru TASR to uviedol Alí Jávar Ádilí z nezávislého think-tanku Afghanistan Analysts Network (AAN). „Vnímanie (verejnosti) a propaganda pracujú v prospech Talibanu, ktorý sa teraz sústreďuje na vojenské víťazstvo. Vláda síce trvá na tom, že si udrží kontrolu nad provinciálnymi metropolami a dôležitými strategickými miestami“, zatiaľ však v porovnaní s Talibanom dosiahla len málo vojenských úspechov, približuje Ádilí.

„Ak sa talibom podarí dobyť veľké provinciálne mesto, myslím si, že to zásadne zrýchli ich postup a môžu sa zamerať aj na Kábul,“ dodal.

V hlavnom meste Afganistanu sídlia viaceré medzinárodné organizácie a nachádza sa v ňom aj americká ambasáda a 650 vojakov, ktorí ju chránia. Čo sa s nimi stane v prípade, ak sa Taliban dostane až ku Kábulu, momentálne podľa Ádilího nie je zrejmé.

„Spojené štáty a medzinárodná komunita hovoria, že pokračovanie ich diplomatických misií závisí od bezpečnosti kábulského letiska,“ pripomenul Ádilí.

Afganistan Čítajte viac Exprezident USA Bush: Stiahnutie vojakov z Afganistanu je chyba

Turecko síce súhlasilo, že bude letisku poskytovať bezpečnostnú podporu, Taliban však varoval, že pobyt zahraničných síl v Afganistane pod akoukoľvek zámienkou považuje za okupáciu, na ktorú bude primerane reagovať. „Myslím si, že (budúca) bezpečnostná situácia kábulského letiska nie je dostatočne jasná,“ povedal Ádilí.

„USA a medzinárodné spoločenstvo taktiež v minulosti uviedli, že s Talibanom nebudú spolupracovať, ak sa moci ujme násilím. Zároveň je však zrejmé, že krajiny pozorne sledujú, ako sa Taliban správa, čo môže naznačovať, že sú ochotné s ním spolupracovať,“ priblížil Ádilí.

Analytik poukázal na britského ministra obrany Bena Wallacea, ktorý tento týždeň povedal, že Londýn je pripravený s Talibanom spolupracovať. „Naozaj neexistujú nijaké záruky v súvislosti s tým, ako budú USA alebo zvyšok medzinárodného spoločenstva postupovať, ak bude Taliban postupovať (na Kábul),“ povedal Ádilí.

Rovnako ťažké je podľa neho predvídať správanie tohto afganského hnutia. „(Taliban) vydáva vyhlásenia, že nebude ohrozovať diplomatické misie ani aktérov humanitárnej pomoci v Afganistane. Ale myslím si, že ich činy nie sú v súlade s touto (umiernenou) rétorikou,“ dodal.

Afghanistan US Withdrawal Čítajte viac Expertka: Taliban nezmeníme na milovníkov demokracie

Rýchlosť, akou bol Taliban schopný dobyť veľké územia, obyvateľov Afganistanu prekvapil, a to najmä vzhľadom na skutočnosť, že vládne sily mali posledné dve desaťročia podporu Spojených štátov, pokračoval Ádilí. Najvýznamnejšie úspechy dosiahli talibovia na severe Afganistanu.

V snahe vysvetliť tieto udalosti sa medzi miestnymi obyvateľmi začali šíriť aj konšpiračné teórie, hnané do istej miery aj propagandou a dezinformáciami Talibanu.

„Vzniklo tu niekoľko viac-menej konšpiračných teórii, napríklad že (rýchly postup Talibanu) má slúžiť ako zámienka pre USA a medzinárodné spoločenstvo pre návrat ich síl do Afganistanu. Ďalšia teória je, že vláda nariadila stiahnutie vojakov zo severných okresov, a tak dovolila militantom ich obsadiť s cieľom oslabiť vplyv konkurenčných politikov v tých oblastiach,“ priblížil Ádilí.

Afganistan / Islám Kalaa / Čítajte viac Taliban dobyl hlavný hraničný priechod medzi Afganistanom a Iránom

Mierová konferencia o Afganistane sa odkladá

Mierová konferencia o Afganistane, ktorá sa mala uskutočniť v Pakistane od 17. do 19. júla, sa odkladá. Oznámila to v piatok afganská televízna stanica TV1 s odvolaním sa na pakistanského veľvyslanca v Kábule.

Nový dátum bude podľa veľvyslanca Mansúra Ahmada Chána stanovený po moslimskom sviatku obetovania – íd al-adhá -, ktorý budú veriaci tento rok sláviť od 19. do 23. júla.

Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí podľa panarabskej spravodajskej stanice al-Džazíra ešte vo štvrtok informovalo, že mierová konferencia sa uskutoční. Medzi Pakistanom a Afganistanom však medzitým došlo k diplomatickej roztržke.

Afganská vláda totiž vo štvrtok večer obvinila Pakistan z poskytovania leteckej podpory Talibanu. Pakistan tieto obvinenia v piatok odmietol. Afganský prezident Ašraf Ghaní medzitým v piatok ráno ostro kritizoval Pakistan za údajné poskytovanie podpory Talibanu.

Vyzval pritom Islamabad, aby svoj vplyv využil na dosiahnutie mieru a ukončenie vojny v Afganistane. „Podľa našich informácií preniklo v priebehu posledného mesiaca do Afganistanu viac ako 10-tisíc militantov z Pakistanu a iných krajín,“ povedal Ghaní.

„Napriek opakovaným ubezpečeniam zo strany predsedu vlády Imrana Chána a jeho generálov, že nástup Talibanu k moci v Afganistane nie je v záujme Pakistanu… organizácie podporujúce pôsobenie Talibanu v Pakistane otvorene oslavujú ničenie majetku a príležitostí afganského ľudu a štátu,“ priblížil Ghaní.

Priame mierové rokovania medzi Talibanom a afganskou vládou v katarskej metropole Dauha sú už niekoľko mesiacov pozastavené. Podľa predstaviteľov vlády v Kábule je však možné, že sa čoskoro obnovia.

Taliban spustil rozsiahlu ofenzívu v krajine začiatkom mája, keď zahraničné sily pod vedením USA začali s definitívnym sťahovaním svojich vojsk z Afganistanu. Talibovia odvtedy získali pod kontrolu značnú časť územia krajiny a viaceré dôležité hraničné priechody.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban