Prezident JAR: Nepokoje sú plánované a koordinované, armáda nastolí poriadok

Už týždeň trvajúce nepokoje a násilnosti v Juhoafrickej republike - ktoré si dosiaľ vyžiadali 212 obetí - boli "naplánované a koordinované", avšak armáda nastolí poriadok. Vyhlásil to v piatok juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa.

16.07.2021 22:39
JAR / Juhoafrická republika / Johannesburg / Foto: ,
Požiar vo vyrabovanom obchode v juhoafrickom Johannesburgu
debata (9)

„Značnú časť (z ľudí v pozadí) sme už identifikovali. Nedovolíme, aby v našej krajine panovala anarchia a chaos,“ povedal Ramaphosa na brífingu pri vchode do vyrabovaného obchodného centra, okolo ktorého v tých chvíľach prechádzali tanky. Prezident nespresnil, kto a prečo podľa neho nepokoje naplánoval.

Do provincií Gauteng a KwaZulu-Natal armáda nasadila celkovo 25-tisíc vojakov, ktorí ukončia násilie a rabovanie, vyhlásil Ramaphosa. Vláda vyslanie vojakov avizovala ešte v stredu.

Počas nepokojov, ktoré vypukli minulý piatok, prišlo podľa oficiálnych údajov o život 212 ľudí a viac ako 2200 bolo zatknutých, informovala ministerka Khumbudzo Ntshavheniová. Pritom ešte vo štvrtok bola bilancia obetí 117. Väčšina nových obetí pochádza podľa ministerky práve z provincie KwaZulu-Natal, kde sa situácia údajne „postupne vracia do normálu“.

Očakáva sa, že armáda v pobrežnej provincii KwaZulu-Natal zavedie poriadok v priebehu niekoľkých dní. V provincii Gauteng, kde sa nachádza aj Johannesburg, sa už podarilo nastoliť krehký pokoj.

Nepokoje vypukli po uväznení bývalého prezidenta Jacoba Zumu, ktorý si začal odpykávať 15-mesačný trest za pohŕdanie súdom. Odsúdili ho za neuposlúchnutie súdneho príkazu svedčiť vo vyšetrovaní korupcie počas jeho prezidentovania v rokoch 2009 – 2018.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #Juhoafrická republika