Kubánsky prezident: To, čo svet hovorí o nepokojoch, sú lži. Fotky sú tiež lživé

Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel v sobotu odsúdil "lživú rétoriku" o nepokojoch a protivládnych protestoch v jeho krajine. Povedal to na zhromaždení tisícov svojich podporovateľov v metropole Havana, kde bol prítomný aj exprezident Raúl Castro, informovala tlačová agentúra AFP.

17.07.2021 18:48
havana Foto: ,
Protivládne protesty v kubánskej metropole Havane.
debata (35)

„To, čo svet hovorí o Kube, je klamstvo,“ povedal Díaz-Canel. Zároveň odsúdil šírenie „falšovaných fotografií“ na sociálnych sieťach, ktoré „podnecujú a oslavujú násilnosti a ničenie majetku“.

Nenávisť na sociálnych sieťach

Prezident verejne vystúpil šesť dní po historických demonštráciách proti komunistickej vláde na ostrove v Karibiku.

Protesty Kubáncov vypukli z dôvodu najhoršej ekonomickej krízy za celé desaťročia. Zahynul na nich jeden človek a viac ako 100 ľudí bolo zatknutých, vrátane nezávislých novinárov a opozičných aktivistov.

kuba Čítajte viac Protivládne protesty na Kube si vyžiadali jednu obeť

„Sociálne siete sú zaplavené nenávisťou,“ tvrdil prezident.

Kuba po vypuknutí bezprecedentných protestov minulý víkend odstavila v nedeľu internet na tri dni. Prístup naň obnovila v stredu, ale sociálne siete a odkazové aplikácie ako Facebook, WhatsApp a Twitter zostali na sieťach 3G a 4G zablokované.

Sociálne siete sú jediný spôsob, ako sa Kubánci môžu dostať k nezávislým médiám, a aplikácie na posielanie odkazov sú ich hlavným prostriedkom na dorozumievanie.

Díaz-Canel, ktorý obvinil Spojené štáty z vyprovokovania protestov, vyhlásil, že „lži“ neboli povedané „náhodou ani omylom; všetko je to chladná vypočítavosť z manuálu o nekonvenčnej vojne“.

Narušil odpočinok

„Sme zrodení pre víťazstvo, nie pre porážku!“ skandoval dav na zhromaždení, ktoré sa konalo na svitaní na Malecóne, slávnej prímorskej promenáde v Havane.

Závažný rozsah protestov donútil aj 90-ročného Castra narušiť svoj odpočinok na dôchodku.

Krátko pred začiatkom zhromaždenia zatkla polícia muža, ktorý kričal „Patria y Vida“ (Vlasť a život) – je to názov rapovej protestnej skladby, ktorá sa stala hymnou protivládnych demonštrantov. Uviedli to novinári agentúry AFP , ktorí boli svedkami incidentu.

Granma, oficiálny denník komunistickej strany, napísal, že podobné zhromaždenia boli zvolané aj v ďalších kubánskych mestách.

Kuba, protesty, Havana Čítajte viac Tisíce ľudí na Kube protestovali proti vláde, prezident za to viní USA
35 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Kuba #Miguel Diaz-Canel