Karikatúrou pobúril moslimov. Vo veku 86 rokov zomrel Kurt Westergaard

Dánsky výtvarný umelec Kurt Westergaard, známy karikatúrou islamského proroka Mohameda, ktorá vyvolala hnev v moslimskom svete, zomrel vo veku 86 rokov. V nedeľu to dánskym médiám oznámila jeho rodina.

18.07.2021 22:07
Nemecko Médiá Karikaturista Westergaard Cena M100 Foto: ,
Dánsky karikaturista Kurt Westergaard zomrel vo veku 86 rokov.
debata (2)

Westergaard zomrel v spánku po dlhom období zlého zdravotného stavu, uviedla jeho rodina denníku Berlingske.

Ilustrátor stál za sériou 12 kresieb, zverejnených v konzervatívnom dánskom denníku Jyllands-Posten pod titulkom „Tvár Mohameda“, pričom jedna z kresieb vyvolala obzvlášť veľký hnev.

Karikatúry najprv nevzbudili takmer žiaden rozruch, ale po dvoch týždňoch sa už v dánskom hlavnom meste Kodaň konala proti nim demonštrácia a veľvyslanci moslimských krajín v Dánsku podali protestnú nótu.

Hnev sa vo februári 2006 vystupňoval do protidánskych protestov v moslimskom svete.

Žil pod policajnou ochranou

Násilie súvisiace s karikatúrami vyústilo až do masakru v roku 2015, keď bolo v satirickom týždenníku Charlie Hebdo v Paríži zavraždených 12 ľudí. Tento magazín totiž karikatúry v roku 2012 znovu zverejnil.

Westergaard pracoval v denníku Jyllands-Posten ako ilustrátor od polovice 80. rokov 20. storočia a podľa denníka Berlingske bola spomínaná kresba predtým už raz zverejnená, ale nevyvolala žiadne veľké spory.

Charlie Hebdo Čítajte viac Komplic pri útokoch na Charlie Hebdo dostal 30 rokov väzenia

V posledných rokoch svojho života musel Westergaard, tak ako mnoho ďalších ľudí spájaných s karikatúrami, žiť pod policajnou ochranou na utajenej adrese.

Začiatkom roka 2010 chytila dánska polícia vo Westergaardovom dome 28-ročného Somálčana ozbrojeného nožom, ktorý ho tam plánoval zavraždiť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #karikatúry #Charlie Hebdo #Kurt Westergaard