Merkelovej nástupca sa ospravedlnil za smiech počas návštevy zničeného mesta

Kandidát nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) na post spolkového kancelára Armin Laschet sa ospravedlnil v nedeľu za svoj "nevhodný" smiech počas návštevy oblastí krajiny, ktoré zasiahli ničivé povodne.

19.07.2021 11:28
Armin Laschet Foto: ,
Armin Laschet na spornej fotke, na ktorej sa smeje počas príhovoru prezidenta pri návšteve povodňami zničeného mesta Erftstadt v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.
debata (17)

„Bol som celý deň na cestách, došlo aj k emotívnym stretnutiam, ktoré mnou naozaj otriasli. A preto ma o to viac mrzí tých pár sekúnd (smiechu),“ povedal Laschet v nedeľu večer pre televíziu WDR v reakcii na vlnu pohoršenia. Tú vyvolala medializovaná fotka zachytávajúca, ako sa počas prejavu spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera smeje.

„Bolo to nevhodné, smiať sa v takom okamihu nie je v poriadku,“ dodal Laschet, ktorý na poste predsedu CDU nahradil dlhoročnú kancelárku Angelu Merkelovú.

Steinmeiera nepočúval

Laschet na Twitteri vysvetlil, že v momente, keď bola fotka zhotovená, sa s niekým rozprával a nepočúval Steinmeierov prejav. Incident sa stal v meste Erftstadt v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, kde záplavy spôsobili rozsiahle zosuvy pôdy.

Fotografia vyvolala ostrú kritiku opozičných politických subjektov Sociálnodemokra­tická strana Nemecka (SPD) a Slobodná demokratická strana (FDP).

Nemecko počasie povodne obete škody Čítajte viac Počet obetí záplav v Nemecku a Belgicku atakuje 200

„Hovorí sa, že kríza odhalí skutočný charakter človeka,“ povedal generálny tajomník SPD Lars Klingbeil pre nedeľník Bild am Sonntag s tým, že podľa neho sa Laschet „sám diskvalifikoval“.

Viacero spolkových krajín i susedných štátov zasiahli minulý týždeň rozsiahle záplavy a zosuny pôdy, ktoré si vyžiadali dovedna 196 obetí, pričom 165 z nich v Nemecku, približuje agentúra Reuters. Mnoho ľudí je stále nezvestných.

Podľa prieskumov verejnej mienky je Laschet favoritom vo volebnom boji o post kancelára, píše DPA. CDU momentálne vedie o desať percent nad Zelenými, ktorí sú na druhom mieste. Treťou najpopulárnejšou stranou je SPD a štvrtou FDP.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #záplavy #Armin Laschet