ČR: Prívalové dažde zničili trať do Nemecka, vlaky stoja až v Rumunsku

Víkendové búrky s prívalovými dažďami zničili železničnú trať medzi českým Děčínom a nemeckým mestom Bad Schandau. Vlaky sa preto nedostanú z Česka do Drážďan ani nikam ďalej.

19.07.2021 13:17
debata (3)

Premávku osobných spojov by mali obnoviť do pondelka do 23:00, ale nákladné vlaky nepôjdu ďalšie dva týždne. Pocítili to až v Rumunsku a zásielky budú musieť pravdepodobne prevziať kamióny. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

„Od kolegov z Deutsche Bahn (Nemecké železnice) máme informáciu o posunutí termínu obnovy prevádzky na úseku Děčín – Bad Schandau na dnešnú 23. hodinu,“ informovala v pondelok hovorkyňa spoločnosti České dráhy Vanda Rajnochová. Aj potom však bude podľa českej Správy železníc premávka iba jednokoľajová. Voda totiž podmyla pilier železničného mosta a oprava vraj potrvá niekoľko dní. Pasažieri diaľkových vlakov EuroCity, ktoré smerujú do Drážďan, Berlína a niekedy až do Hamburgu, musia v Ústí nad Labem prestúpiť na autobus náhradnej dopravy.

Náklad pôjde na kamióny

Oveľa horšie vyhliadky majú nákladné vlaky. Tie cez úsek Děčín – Bad Schandau neprejdú dva týždne. „Všetku nákladnú dopravu cez tento priechod sme zastavili s očakávaným termínom obnovenia do 14 dní. Za komplikácie sa ospravedlňujeme,“ uviedla česká spoločnosť ČD Cargo.

Armin Laschet Čítajte viac Merkelovej nástupca sa ospravedlnil za smiech počas návštevy zničeného mesta

Podľa experta na železničnú dopravu Oldřicha Sládka nákladné vlaky stoja od Rumunska po Děčín. Náklad pravdepodobne budú musieť preložiť do kamiónov. „Alternatívne riešenia budeme priebežne prerokúvať s jednotlivými zákazníkmi,“ dodala firma ČD Cargo.

Severnú časť ČR cez zasiahli búrky a hasiči zasahovali na viacerých miestach v súvislosti so záplavami, informoval spravodajský server iDnes.cz.

Evakuácia tábora

Hasiči z Libereckého kraja popoludní od 14.00 h hlásili takmer 30 výjazdov. Voda v meste Liberec zaplavila viacero ulíc a časť jedného hotela, píše iDnes.cz. Hasiči v obci Mníšek v okrese Liberec museli evakuovať detský tábor.

Zvýšený počet výjazdov hlásili i hasiči z Úsťanského kraja, najmä v okrese Děčín, kde podľa ich vyjadrení „vytrvalý dážď spôsobuje zatopenie pivníc, rodinných domov alebo miestnych komunikácií“.

Slovanské nábrežie / Dunaj / Morava / Záplavy / Potopa / Čítajte viac Dunaj kulminuje na 730 cm, povodeň z roku 2013 sa nezopakuje

Voda podľa iDnes.cz komplikovala situáciu aj na ďalších miestach v Úsťanskom kraji.

Búrky sa neskôr presunuli na Moravu. Meteorológovia vydali do nedele 15.00 h výstrahu pre celý Moravsko-sliezsky kraj a časti Olomouckého a Zlínskeho kraja.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Nemecko #búrky