Rusko varovalo USA pred plánmi rozmiestniť v Európe nadzvukové strely

Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone varovalo USA pred plánmi rozmiestniť v Európe nadzvukové strely, informovala agentúra TASS. Rusko to označilo za "destabilizujúci krok".

20.07.2021 07:20
debata (33)

„Hovorcovi Pentagonu Johnovi Kirbimu by sme chceli pripomenúť, že potenciálne rozmiestnenie akýchkoľvek nadzvukových rakiet v Európe bude krajne destabilizujúce,“ uviedlo ruské veľvyslanectvo na Twitteri.

Krátky letový čas týchto rakiet by Rusku ponechalo len krátky čas na prijatie rozhodnutia a zvýšil by pravdepodobnosť nezámerného konfliktu. Kirby predtým na brífingu uviedol, že americké ministerstvo obrany má vedomosti o teste nadzvukovej strely Zirkon. Takéto zbrane podľa Ruska môžu mať destabilizujúci vplyv a predstavovať riziko, pretože sú schopné niesť jadrovú nálož.

Rusko v pondelok oznámilo, že vykonalo ďalší test svojej hypersonickej riadenej strely Zirkon, ktorá patrí medzi najmodernejšie Ruskom vyvíjané zbrane.

Strela bola podľa vyhlásenia ministerstva obrany skúšobne odpálená z fregaty Admiral Gorškov, pričom zasiahla určený cieľ na pobreží Barentsovho mora pri severozápadnom pobreží Ruska.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA