Belgičania si 31 obetí záplav uctili minútou ticha

Belgičania si napoludnie uctili minútou ticha obete katastrofálnych záplav, ktoré sa krajinou prehnali v polovici minulého týždňa. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej si povodne v Belgicku podľa aktuálnych údajov vyžiadali najmenej 31 ľudských životov.

20.07.2021 17:29
Philippe, Mathilda Foto: ,
Belgický kráľ Philippe a jeho žena Mathilda počas návštevy záplavami zasiahnutého mesta Verviers.
debata

Úrady zatiaľ nemajú žiadne správy o 70 nezvestných ľuďoch, uviedlo belgickej krízové ​​centrum.

Belgický kráľ Philippe a jeho žena Mathilda navštívili hasičskú stanicu v meste Verviers, ktoré je jedným z najviac zasiahnutých na východe krajiny. Ku kráľovskému páru sa pripojil premiér Alexander De Croo, aby sa spoločne porozprávali so záchranármi a pozostalými.

Pred minútou ticha sa v kasárňach po celej krajine rozozvučali sirény. Na dnešok bol tiež vyhlásený štátny smútok.

V Bruseli sa k minúte ticha pripojil predseda Európskej rady Charles Michel, aby si s kolegami uctil obete povodní vo všetkých zasiahnutých krajinách. „Naše myšlienky sú s ich rodinami a priateľmi. Európska únia stojí v tejto ťažkej chvíli pri vás,“ uviedol na twitteri Michel a poďakoval záchranárom.

Naposledy v roku 2016

V belgickom hlavnom meste sa na poludnie na minútu zastavila verejná doprava. Brusel tiež zrušil ples, ktorý každoročne organizuje v predvečer štátneho sviatku – 21. júla Belgičania oslavujú nástup svojho prvého kráľa Leopolda I. na trón v roku 1831. Belgicko naposledy držalo tri dni štátneho smútku v roku 2016, kedy pri teroristických útokoch v Bruseli zomrelo 32 ľudí a cez 340 ich bolo zranených.

Ničivé záplavy zasiahli minulý týždeň okrem Belgicka aj Luxembursko, Holandsko a Švajčiarsko, kde si nevyžiadali obete na životoch, a Nemecko, kde podľa aktuálnej bilancie zomrelo najmenej 165 ľudí.

Bratislava Dunaj Čítajte viac Dunaj aj Morava klesajú, Bratislava už zasahuje proti komárom
debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy #Belgicko #minúta ticha