Novinári bieloruskej redakcie Rádia Sloboda boli zadržaní na desať dní

Dvaja novinári bieloruskej redakcie rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) boli zadržaní na desať dní. Informovalo o tom v utorok Bieloruské združenie novinárov (BAŽ), ktoré sa odvolalo na informácie od príbuzných zadržaných redaktorov.

21.07.2021 10:03
debata (23)

Rozhodnutie bieloruských úradov o desaťdňovom zadržaní sa týka novinárov Aleha Hruzdziloviča a Alesa Daščynského. Informácie o ich kolegyni Ine Studzinskej, ktorú polícia zadržala spolu s nimi, nie sú k dispozícii, dodala v stredu agentúra TASS. Reportéri boli zadržaní 16. júla po policajných prehliadkach v minskej kancelárii RFE/RL.

V posledných mesiacoch sa novinári, ktorí pokrývali masové demonštrácie proti bieloruskému lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi, dostali pod narastajúci tlak a mnohým z nich súdy vymerali aj väzobné tresty.

Bieloruský Výbor štátnej bezpečnosti (KGB) predtým informoval, že v krajine uskutočňuje rozsiahlu operáciu, ktorej cieľom je očista od „radikálov“.

Lukašenko pred týždňom avizoval, že úrady budú venovať osobitnú pozornosť mimovládnym organizáciám a médiám „financovaným zo Západu“. Minulý týždeň sa tak v rôznych častiach Bieloruska odohrali policajné prehliadky v bytoch a kanceláriách obhajcov ľudských práv, aktivistov, novinárov neštátnych médií a predstaviteľov mimovládnych organizácií a opozičných strán.

Bieloruský Vyšetrovací výbor následne uviedol, že prehliadky sa uskutočňovali v organizáciách, ktoré „sa vydávali za ochrancov ľudských práv“. Dodal, že niekoľko zástupcov mimovládnych organizácií a médií v krajine je zapojených do tieňového pohybu financií zo zahraničia, daňových únikov a financovania protestnej činnosti.

Masové protesty v Bielorusku vypukli vlani v auguste po prezidentských voľbách, za ktorých víťaza bol vyhlásený Lukašenko. Bieloruské bezpečnostné zložky tieto protesty rozháňali často brutálne, čo vyvolalo veľkú kritiku opozície a Západu. Západné krajiny následne uvalili na Lukašenkov režim balík sankcií.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko