Lesný požiar v Katalánsku zničil 1100 hektárov lesnej a poľnohospodárskej pôdy

Lesný požiar v Katalánsku zničil už 1100 hektárov lesa a poľnohospodárskej pôdy a bezprostredne ohrozuje ďalších 5000 hektárov. Podľa agentúry AFP o tom v nedeľu informovala katalánska vládna komisia pre lesné hospodárstvo.

25.07.2021 12:57
debata

Vládna komisia vo svojom vyhlásení upozornila na silný vietor, veľké sucho a vysoké teploty, ktoré predstavujú veľké riziko a môžu prispieť k rozšíreniu lesného požiaru.

Denník El Periódico napísal, že ide o zatiaľ najväčší lesný požiar v tomto roku v husto zalesnenej oblasti Katalánska. Popol z lesného požiara sa už dostal do niektorých častí Barcelony, ktorá je vzdialená asi 100 kilometrov východne.

Miestnym hasičom a hasičským jednotkám lesnej správy od nedele s hasením pomáhajú aj vojaci španielskych ozbrojených síl.

Úrady vyzvali roľníkov v regióne, aby okamžite preorali svoje polia a vytvorili tak bariéry proti postupujúcim plameňom.

Svoje domovy už muselo opustiť asi 80 ľudí. S ich evakuáciou sa začalo v sobotu.

Zatiaľ nie je známe, prečo lesný požiar vypukol.

Lesný požiar, ktorý vyčíňal severnejšie na pobreží Costa Brava minulý týždeň, zničil 415 hektárov lesa v prírodnej rezervácii Cap de Creus.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #lesný požiar