Putin: Ruské námorníctvo má všetko potrebné na obranu krajiny

Ruský prezident Vladimir Putin sa v nedeľu v Petrohrade zúčastnil na slávnostnej vojenskej prehliadke pri príležitosti Dňa ruského námorníctva, informovala agentúra Interfax.

25.07.2021 17:42
Rusko námorníctvo prehliadka Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin hovorí pred slávnostnou vojenskou prehliadkou pri príležitosti Dňa ruského námorníctva 25. júla 2021 v Petrohrade.
debata (54)

Na tejto prehliadke, ktorá sa konala v ústí rieky Neva, sa zúčastnilo 4000 námorníkov, viac ako 50 lodí, člnov a ponoriek, ako aj 48 lietadiel a vrtuľníkov námorného letectva.

Putin vo svojom príhovore vyhlásil, že „ruské námorníctvo má v súčasnosti všetko potrebné na zabezpečenie ochrany našej vlasti, našich štátnych záujmov“.

Zdôraznil, že ruská armáda je schopná odhaliť každého protivníka – pod vodou, na zemi i vo vzduchu a „v prípade potreby mu zasadiť neodvrátiteľný ú­der“.

Rusko svojimi loďami operuje „prakticky vo všetkých oblastiach svetového oceánu,“ uviedol Putin.

Poznamenal, že ruská flotila vlastní silné oceánske lode i ponorkové raketové krížniky s jadrovým pohonom. Pripomenul, že Rusko má k dispozícii aj efektívne námorné letectvo na veľké a krátke vzdialenosti i najnovšie hypersonické vysoko presné zbraňové systémy, „aké na svete stále nemajú obdoby“.

Vojenské prehliadky sa v Deň ruského námorníctva konali aj v niekoľkých ďalších prístavoch na ruskom pobreží. Usporiadali aj aj v Sýrii, kde má Rusko v meste Tartús na pobreží Stredozemného mora námornú základňu.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin