V Čiernej Hore zaregistrovali prvé partnerstvo osôb rovnakého pohlavia

V Čiernej Hore po prvý raz oficiálne zaregistrovali partnerstvo osôb rovnakého pohlavia. Informovala o tom v nedeľu čiernohorská štátna televízia s odvolaním sa na tvíty ministerky pre verejnú správu, digitálnu spoločnosť a médiá Tamary Srzentičovej. Podrobnosti o páre, ktorý registrované partnerstvo uzatvoril, však ministerka neuviedla.

26.07.2021 07:20
Sobáš / Homosexuálne zväzky / homosexuálne... Foto: ,
Ilustračné foto
debata (12)

„Dnešok je významným dňom pre komunitu LGBTIQ v Čiernej Hore a som hrdá na to, že v našej krajine bolo uzavreté prvé partnerstvo ľudí rovnakého pohlavia. Som rada, že sa oficiálne začala implementácia zákona o partnerstve a želám partnerom veľa šťastia a lásky v spoločnom živote,“ napísala Srzentičová na Twitteri.

Uviedla tiež, že komunita LGBTIQ bude mať v nej vždy partnera a spojenca pre všetky činnosti, ktoré prispejú k zlepšeniu kvality života jej členov a k podpore a ochrane ich práv a slobôd.

Zákon, ktorý partnerstvo osôb rovnakého pohlavia dáva takmer na jednu úroveň s manželstvom muža a ženy, prijal čiernohorský parlament v júli 2020 aj napriek veľkému odporu pravoslávnej cirkvi. Páry rovnakého pohlavia si však zatiaľ nemôžu adoptovať deti.

Pápež František Čítajte viac Pápež František prvýkrát verejne podporil registrované partnerstvá homosexuálov
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Čierna Hora #partnerstvá rovnakého pohlavia