Hlavní kandidáti na Merkelovej post čelia kritike za nevhodné správanie

Iba dva mesiace pred parlamentnými voľbami v Nemecku čelia dvaja poprední kandidáti silnej kritike za nevhodné správanie.

26.07.2021 18:07
Annalena Baerbocková Foto:
Volebná líderka strany Zelených Annalena Baerbocková.
debata (3)

Informuje o tom v pondelok portál euronews.com. Armin Laschet, ktorý sa uchádza o zvolenie ako kandidát konzervatívneho bloku, sa znova ospravedlnil za to, že pri návšteve mesta zdevastovaného nedávnymi povodňami sa smial na verejnosti. Volebná líderka strany Zelených Annalena Baerbocková zase vyjadrila ľútosť nad incidentom, ktorý sa stal, keď v aktuálnom rozhovore použila slovo neger. Kauzy môžu vážne poškodiť obraz oboch politikov v očiach verejnosti v čase, keď sa krajina prvý raz od roku 2005 pripravuje na život po skončení éry kancelárky Angely Merkelovej, upozorňuje portál.

V prieskumoch verejnej mienky si konzervatívci nad zelenými udržiavajú zhruba desaťbodový náskok. Obe strany však tento mesiac utrpeli silné straty.

Smiech v ruinách

Laschet, ktorý je lídrom Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) a predsedom vlády spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, je považovaný za favorita. Počas jeho návštevy v meste Erftstadt na západe Nemecka minulú sobotu kamery zaznamenali, ako sa smeje v okamihu, keď prezident krajiny Frank-Walter Steinmeier prezentoval vyhlásenie k ničivým povodniam. Tie si vyžiadali najmenej 180 ľudských životov. Za incident sa naposledy ospravedlnil v nedeľu v rozhovore pre televíznu stanicu ZDF. Svoje správanie označil za „hlúpe“.

Armin Laschet Čítajte viac Merkelovej nástupca sa ospravedlnil za smiech počas návštevy zničeného mesta

Za nevhodné výroky sa ospravedlnila aj Laschetova hlavná konkurentka Baerbocková. Spolulíderka strany Zelených v rozhovore v nedeľu spomenula, že na stretnutí so zástupcami židovských obcí použila slovo neger. Ako uviedla, vyslovila ho, keď rozprávala príhodu o miestnom školákovi, ktorý odmietol dokončiť pracovný list obsahujúci urážlivé slovo. Školáka za jeho protirasistický postoj pochválila, priznala však, že použitie dotknutého slova bola chyba. Ako napísala na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, je si vedomá rasistického pôvodu slova, ktoré je pre čiernych ľudí zraňujúce.

Parlamentné voľby v Nemecku sú naplánované na 26. septembra. Ich výsledok rozhodne o nástupcovi kancelárky Angely Merkelovej, ktorá sa po šestnástich rokoch vo funkcii neuchádza o ďalší mandát.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Armin Laschet #Annalena Baerbocková