Severná a Južná Kórea nečakane obnovili cezhraničnú komunikáciu

Severná a Južná Kórea oznámili, že v utorok ráno obnovili cezhraničnú komunikáciu, a to viac ako rok po tom, čo Pchjongjang prerušil všetky oficiálne horúce linky so Soulom.

27.07.2021 06:38
Mun Če-in / Kim Čong-un / Severná Kórea / Južná... Foto:
Juhokórejský prezident Mun Če-in (vľavo) a severokórejský líder Kim Čong-un na zábere zo septembra 2018
debata (2)

Sever jednostranne prerušil všetky oficiálne vojenské a politické komunikačné linky s Juhom v júni minulého roka po tom, čo aktivisti posielali z Južnej Kórey cez hranicu letáky namierené proti režimu v Pchjongjangu.

Stalo sa tak aj napriek trom summitom medzi severokórejským vodcom Kim Čong-unom a juhokórejským prezidentom Mun Če-inom v roku 2018. Avšak v prekvapivom oznámení obe strany v utorok uviedli, že všetky komunikačné linky boli ráno obnovené.

„Podľa dohody medzi najvyššími vodcami prijali Sever a Juh opatrenie na opätovné sprevádzkovanie všetkých medzikórejských komunikačných styčných liniek, a to od 10.00 h 27. júla,“ informovala severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

Najvyšší predstavitelia oboch Kóreí si od apríla vymieňali osobné listy zamerané na zlepšenie väzieb a ako prvý krok súhlasili s obnovením horúcich liniek, uviedla vo vyhlásení Mun Če-inova kancelária.

"Obaja lídri sa tiež dohodli na tom, že čo najskôr obnovia vzájomnú dôveru medzi oboma Kóreami a že budú vo vzťahoch opäť pokračovať,“ dodala kancelária.

North Korea Thinner Kim Čítajte viac Kim Čong–un schudol. Čo to znamená?
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea