Paríž a Londýn podpísali dohodu o ochrane Lamanšského prielivu pred teroristickými útokmi

Británia a Francúzsko v pondelok podpísali bezpečnostnú dohodu zameranú na ochranu civilistov v prípade teroristického útoku v Lamanšskom prielive.

27.07.2021 07:01
Veľká Británia / Loď / Foto: ,
debata

Zmluva medzi Spojeným kráľovstvom a Francúzskom o námornej bezpečnosti bola podpísaná v Paríži počas stretnutia ministrov zahraničných vecí oboch krajín. Dokument sa týka spoločnej ochrany prielivu pred potenciálnym útokom teroristov, ktorí by si mohli za cieľ zvoliť veľké plavidlo, napríklad trajekt.

Britská vláda vo svojom vyhlásení uviedla, že zmluva je základom pre „plynulé, spoločné a koordinované kroky, ktoré majú britské a francúzske sily podniknúť v reakcii na teroristický útok“.

Dokument má obsahovať ustanovenia, ktoré umožnia Británii a Francúzsku zdieľať informácie týkajúce sa potenciálnych hrozieb. Cieľom dohody je aj efektívnejšia reakcia na prípadné bezpečnostné incidenty.

„(Pre nás) ako blízkych spojencov je nevyhnutné, aby sme spolupracovali na ochrane našich občanov a hodnôt,“ vyhlásil britský minister zahraničných vecí Dominic Raab.

Britská vláda zdôraznila, že zmluva je zameraná na boj proti teroristickým hrozbám a jej účelom nie je riešiť nelegálnu migráciu. V ostatnom čase stúpa počet migrantov, ktorí sa snažia preplávať Lamanšský prieliv na malých člnoch. Začiatkom tohto mesiaca prišlo do ostrovného kráľovstva rekordných 430 osôb za jediný deň.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #boj proti terorizmu #Lamanšský prieliv