Migranti napadli vojakov strážiacich maďarské hranice, štyroch zranili

Skupina 15 migrantov sa v utorok večer na srbsko-maďarských hraniciach pri obci Ásotthalom v Čongrádskej župe pokúsila ilegálne prekročiť štátne hranice. Maďarských vojakov strážiacich hranice napadli migranti cez plot obranným sprejom, informovali v stredu viaceré maďarské médiá s odvolaním sa na správu polície.

28.07.2021 14:57 , aktualizované: 16:27
debata (38)

Pri násilnom pokuse o narušenie hraníc o 20.40 h utrpeli podľa vyjadrenia polície zranenia štyria príslušníci maďarskej armády, ktorí sa museli podrobiť lekárskemu ošetreniu.

Službukonajúci vojaci a policajti však ilegálnemu prekročeniu hraníc zabránili.

Na hraniciach s Bieloruskom zadržali už vyše 3000 ilegálnych migrantov

Dovedna 171 ľudí zadržala v noci na stredu litovská pohraničná stráž pri pokuse o nelegálny prechod z Bieloruska do Litvy, členskej krajiny Európskej únie. Od začiatku roka ide o vôbec najvyšší počet migrantov, ktorých zadržali na hraniciach v priebehu jediného dňa. Celkovo už tento rok zadržali litovské úrady na hraniciach s Bieloruskom už 3027 migrantov, informuje agentúra AP.

Migrantov pochádzajúcich z Iraku, ktorých zadržali v noci na stredu, umiestnia do jedného z už beztak preplnených litovských detenčných centier.

K prudkému nárastu v počte migrantov prichádzajúcich do Litvy ilegálne spoza bieloruských hraníc došlo po tom, ako EÚ uvalila sankcie voči bieloruským predstaviteľom za májové presmerovanie dopravného lietadla do Minska, kde následne zadržali bieloruského disidenta nachádzajúceho sa na palube tohto lietadla.

Bieloruský líder Alexandr Lukašenko po uvalení sankcií vyhlásil, že jeho krajina už nebude migrantom brániť v prekračovaní západnej hranice smerom do EÚ.

Len v júli zadržali litovské úrady na hraniciach s Bieloruskom 2366 a v júni 473 migrantov. Ide o výrazný nárast oproti vlaňajšiemu roku, kedy ich celkovo takto zadržali len 81. Litva obviňuje bieloruské úrady z organizovania nelegálnych prechodov pre migrantov pochádzajúcich z krajín z Blízkeho východu či Afriky.

Európska agentúru pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) už prisľúbila Litve intenzívnejšiu pomoc, aby sa zamedzilo takýmto nelegálnym prechodom hraníc.

Litovské úrady sa domnievajú, že väčšina z migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať do Litvy, prichádza do bieloruskej metropoly Minsk jedným zo štyroch pravidelných týždňových letov z Iraku. Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis navštívil tento mesiac Bagdad, aby o situácii rokoval s irackými predstaviteľmi.

V oblasti Šalčininkai pri hraniciach s Bieloruskom vypukli tento týždeň násilné demonštrácie miestnych obyvateľov, ktorí protestovali proti plánom litovskej vlády zriadiť neďaleko nové detenčné centrá pre migrantov. Demonštranti pálili pneumatiky a zatarasili cesty, pripomína AP. Polícia na rozohnanie davov použila slzotvorný plyn. Zadržala pritom ôsmich demonštrantov. Pri potýčkach utrpeli zranenia aj dvaja policajti.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #migranti