Na Ukrajine sa zrútilo lietadlo slovenskej výroby, zahynuli traja Američania

Malé lietadlo sa na západe Ukrajine zrútilo na súkromný dom, ktorý vzápätí začal horieť. Nešťastie si vyžiadalo štyri ľudského životy - zahynul ukrajinský pilot a traja cestujúci zo Spojených štátov.

28.07.2021 21:11
debata (95)

V dome pri obci Šeparivci v Ivano-Frankivskej oblasti v okamihu nehody nikto nebol, napísal na svojom webe denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na záchranárov a políciu. Hasičom sa požiar na ploche asi 100 metrov štvorcových podarilo uhasiť asi hodinu po páde lietadla.

Zrútené lietadlo pilotoval miestny obyvateľ, cestujúci boli cudzinci. Agentúra Unian neskôr s odvolaním na židovskú obec uviedla, že v lietadle okrem pilota zahynuli cestujúci zo skupiny chasidských židov zo Spojených štátov, ktorí sú v oblasti na dovolenke; všetci mali americké občianstvo. Stroj pilotoval profesionálny letec so štyridsaťročnú praxou, bývalý vojenský pilot, ktorý sa angažoval v rozvoji športového lietania a pôsobil tiež ako letecký inštruktor.

Stroj zo Slovenska

Havarovaný stroj bol podľa ukrajinského denníka WT10 Advantica, čo je podľa dostupných informácií lietadlo navrhnuté a vyvíjané spoločnosťou Aerospool z Prievidze. V ponuke na jej webe ale aktuálne tento typ nefiguruje a vedenie firmy je práve na dovolenke. Stroj sa podľa dostupných informácií predával v rozloženom stave, aby si ho zákazník zostavil sám.

Chasidismus je mystické židovské hnutie, ktoré vzniklo na začiatku 18. storočia v dnešnom východnom Poľsku a na západnej Ukrajine. Chasidismus hlása v protiklade k väčšinovému judaizmu predovšetkým radosť z každodenného konania a kladie dôraz na intenzívny, často extatický, náboženský zážitok. Chasidi sa tiež vyznačujú tradičným spôsobom odievania, ktorý sa od 18. storočia v zásade nemení a prevláda v ňom čierna farba.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #pád lietadla #Ukrajina