Peru má novú hlavu štátu: "Vidiečan" a učiteľ Pedro Castillo zložil prísahu

Víťaz prezidentských volieb v Peru Pedro Castillo zložil v stredu slávnostnú prísahu a stal sa novým prezidentom krajiny.

29.07.2021 06:32
Peru /  Pedro Castillo / Foto: ,
Nový peruánsky prezident Pedro Castillo prichádza na ministerstvo zahraničných vecí pred svojou inauguráciou v Lime 28. júla 2021
debata (2)

Vo funkcii prezidenta Castillo vystriedal dočasnú hlavu štátu Francisca Sagastiho, ktorého peruánsky Kongres vymenoval vlani v novembri. Jeho voľba mala ukončiť politickú krízu a protesty vyvolané odvolaním prezidenta Martína Vizcarru, ktorého Kongres zosadil z funkcie pre obvinenia z úplatkárstva.

Castillo je prvým peruánsky prezidentom vidieckeho pôvodu. V minulosti bol učiteľom a nikdy nepôsobil v žiadnej politickej funkcii. Na poste prezidenta ho čaká výzva v podobe nejednotného Kongresu, ktorý mu môže skomplikovať plnenie jeho predvolebných sľubov.

V prezidentských voľbách Castillo tesne porazil Keiko Fujimoriovú, keď získal len o 44-tisíc hlasov viac. Vo svojej volebnej kampani Castillo sľuboval pomoc sociálne slabším vrstvám, jeho sloganom bolo „Už žiadni chudobní v bohatej krajine“.

Volili ho preto najmä chudobnejší a vidiecki voliči. Naopak Keiko Fujimoriová, dcéra bývalého kontroverzného peruánskeho prezidenta Alberta Fujimoriho, bola vnímaná ako favoritka miestnych elít.

Na stredajšej inaugurácii sa zúčastnili aj viaceré delegácie zo zahraničia. Prítomný bol napríklad španielsky kráľ Filip VI., ekvádorský prezident Guillermo Lasso, či kolumbijský prezident Iván Duque, ktorý sa s Pedrom Castillom stretol ešte pred inauguráciou.

Pedro Castillo Čítajte viac Castillo sa vyhlásil za víťaza volieb v Peru, Fujimoriová žiada prerátať hlasy
2 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Peru #Pedro Castillo