Malta musí niesť zodpovednosť za smrť novinárky

Malta musí niesť zodpovednosť za vraždu investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej pre kultúru beztrestnosti pochádzajúcu z najvyšších úrovní vlády. Vyplýva to z nezávislého vyšetrovania jej zabitia, ktorého výsledky zverejnili vo štvrtok.

30.07.2021 09:46
Vražda novinárky Malta Foto:
Demonštranti s portrétom zavraždenej novinárky Daphne Caruanaovej Galiziaovej pred úradom vlády vo Vallete, archívna snímka.
debata (2)

Caruanovú Galiziovú, ktorá vyšetrovala korupciu na najvyšších miestach, zabila 16. októbra 2017 bomba nastražená v aute.

Vyšetrovanie zistilo, že neexistujú dôkazy o tom, že by štát zohral priamu rolu vo vražde. Musí však niesť zodpovednosť, pretože vytvoril „atmosféru beztrestnosti, vytvorenej z najvyšších úrovní v centre administratívy (kancelárie predsedu vlády), ktorá sa ako chobotnica sa rozšírila do ďalších subjektov, ako sú regulačné orgány a polícia, čo viedlo ku kolapsu právneho štátu”. Štát a jeho subjekty nerozoznali ozajstné riziká pre život novinárky, vzhľadom na hrozby, s ktorými žila, a tiež nepodnikli opatrenia, aby takýmto rizikám predišli.

Správa z vyšetrovania tiež obsahuje viacero odporúčaní na zlepšenie zákonov a lepšiu ochranu novinárov na Malte.

Rodina Caruanovej Galiziovej vo vyhlásení uviedla, že výsledky vyšetrovania potvrdzujú ich presvedčenie, že „jej vražda bola priamym výsledkom kolapsu právneho štátu a beztrestnosti, ktorú štát poskytol skorumpovanej sieti, o ktorej informovala“. „Dúfame, že zistenia povedú k obnoveniu právneho štátu na Malte,“ dodala.

Ako strojcu vraždy prokurátori obvinili prominentného podnikateľa s väzbami na vládnych predstaviteľov Yorgena Fenecha, ktorý poprel vinu z údajnej spoluúčasti na vražde a údajnej organizácii a financovaní bombového útoku. Obvineniam z vykonania útoku čelia traja muži, s ktorými súdne procesy stále trvajú. Jeden z obvinených sa priznal k svojej úlohe pri útoku, rovnako ako sprostredkovateľ.

Po protestoch súvisiacich so zavraždením novinárky v roku 2019 odstúpil zo svojej funkcie premiér Joseph Muscat. Na sociálnej sieti Facebook sa po zverejnení správy snažil dištancovať svoju vládu od zmieneného „štátu beztrestnosti“, pričom poukázal na zatknutia spomenutých osôb, ktoré to vyvracajú. Tiež poukázal na predchádzajúce administratívy a zločiny, ktoré počas nich spáchali, ale nikoho pre ne nestíhali.

Súčasný premiér Robert Abela sa počas tlačovej konferencie ospravedlnil rodine Caruanovej Galiziovej za „vážne nedostatky“ štátu. Povedal tiež, že zo správy si treba vziať ponaučenie a že v reformách treba pokračovať „s väčším odhodlaním“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Malta #Daphne Caruanová Galiziová #vražda novinára #vražda novinárky