Požiare v Turecku si vyžiadali šesť obetí. Z turistických destinácií evakuovali tisíce ľudí

V dôsledku lesných požiarov v južnej časti Turecka zahynuli v sobotu dvaja lesní robotníci, čím celkový počet obetí živla stúpol na minimálne šesť. Oznámil to turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca. Požiare zasiahli aj turistické destinácie, odkiaľ museli evakuovať tisíce ľudí.

31.07.2021 12:06 , aktualizované: 21:07
Požiar / Turecko / Foto: ,
Satelitná snímka lesných požiarov na juhu Turecka, 29. júla 2021
debata (4)

Najmenej päť ľudí zahynulo pri požiaroch v prímorskom meste Manavgat ležiacom v provincii Antalya, jedna osoba prišla o život v meste Marmaris ležiacom v provincii Mugla. Obe mestá sú turistické strediská a nachádzajú sa pri pobreží Stredozemného mora.

Koca uviedol, že v Manavgate prepustili z nemocníc 400 ľudí, ktorých predtým v dôsledku požiarov hospitalizovali. Desať osôb naďalej ošetrujú. V Marmarise zdravotníci ošetrili 159 ľudí.

Turecký minister poľnohospodárstva Bekir Pakdemirli v sobotu ráno uviedol, že hasičom sa podarilo dostať pod kontrolu 88 z celkovo 98 požiarov, ktoré od stredy vypukli vo viacerých tureckých provinciách. Ďalšie požiare vypukli v provincii Hatay na juhu krajiny, kde sa plamene rozšírili do obývaných oblastí, no zdá sa, že sa ich hasičom podarilo dostať pod kontrolu.

Situácia v Turecku je najhoršia v turisticky obľúbených provinciách Mugla a Antalya, kde je v posledných týždňoch extrémne sucho. Pri meste Bodrum ležiacom na pobreží Egejského mora odrezali plamene dva hotely od zvyšku pevniny a pobrežná stráž z nich musela za pomoci miestnych rybárov evakuovať asi 4-tisíc ľudí. Vystrašení turisti utekali na pobrežie, kde čakali na záchranné člny.

Oblasť postihnutú lesnými požiarmi navštívil v sobotu aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý vyčíňanie živla sledoval z vrtuľníka. Erdogan uviedol, že počet lietadiel bojujúcich s požiarmi sa zvýšil zo šiestich na 13, pričom boli nasadené aj lietadlá z Ukrajiny, Ruska, Azerbajdžanu a Iránu. Pri hasení požiaru pomáhajú tisíce ľudí zo záchranných zložiek, ako aj desiatky vrtuľníkov a dronov.

Erdogan v sobotu oznámil, že úrady zadržali osobu, ktorá sa mohla podieľať na založení lesných požiarov na juhu krajiny. „V súvislosti s požiarom v meste Milas bola zadržaná jedna osoba. Našim dlhom je nájsť tých, ktorí podpaľujú naše lesy,“ uviedol Erdogan na tlačovej konferencii v meste Marmaris.

Na tureckom pobreží Stredozemného a Egejského mora sa v najbližších dňoch očakávajú vysoké teploty presahujúce 40 stupňov Celzia, ktoré môžu viesť k ďalším ničivým požiarom.

Horúčavy / Teplota / Teplomer / Čítajte viac Najbližšie dni hrozia južnej Európe extrémne horúčavy až do 50 stupňov Celzia

Fínsko s najhorším lesným požiarom za posledné polstoročie

Dážď a zmiernenie vetra pomohli hasičom, ktorí sa od pondelka na západe Fínska stretávajú s najničivejším požiarom za posledné polstoročie. Hasičom sa podarilo zastaviť postup ohňa do ďalších oblastí a teraz sa môžu plne sústrediť na hasenie plameňov, napísal dnes fínsky denník Hufvudstadsbladet vychádzajúce vo švédčine.

Plamene zdevastovali v priebehu piatich dní v údolí ležiacom na západe tejto severskej krajiny približne 300 hektárov porastov. Požiar vypukol približne 25 kilometrov južne od prístavného mestečka Kalajoki ležiacom v kraji Pohjois-Pohjanmaa (Severná Pohjanmaa) v provincii Oulu.

Fínsko zažíva neobvykle teplé leto. Šéf miestnych hasičov Jarmo Haapanen podotkol, že ak budú vplyvom klimatických zmien fínske letá takéto horúce, tak si je istý, že s obdobnými požiarmi bude severská krajina bojovať častejšie. Do boja s plameňmi bolo nasadených približne 250 ľudí vrátane vojakov a štyroch vrtuľníkov. Nijaké obete na životoch či zranených však z tejto riedko osídlenej oblasti nehlásili.

Odborníci tvrdia, že vo Fínsku ide o najväčší požiar od roku 1971, keď lesný požiar zdevastoval 1 600 hektárov porastov.

Lesné požiare sú v severských krajinách zriedkavé. Ak už k nim dôjde, hasičom obvykle netrvá dlho, kým ich dostanú pod kontrolu. Napriek týmto skutočnostiam, však zažilo susedné Švédsko v roku 2018 rozsiahle lesné požiare, ktoré zasiahli územie s rozlohou takmer 20-tisíc hektárov.

V Grécku evakuovali obyvateľov štyroch obcí

Grécke úrady v dôsledku rozsiahleho lesného požiaru v sobotu evakuovali obyvateľov štyroch obcí v blízkosti tretieho najväčšieho gréckeho mesta Patras na juhu krajiny. Na likvidáciu požiaru v oblasti ležiacej na polostrove Peloponéz, zhruba 210 kilometrov od hlavného mesta Atény, bolo nasadených 95 hasičov, 33 nákladných áut, štyri lietadlá a vrtuľníky.

Úrady prostredníctvom mobilov varovali obyvateľov pred evakuáciou obcí Achaia, Zeria, Kamara a Labiri. Diaľnica medzi Peloponézom a kontinentálnym Gréckom uzavretá.

Grécko zažíva od piatku ďalšiu vlnu horúčav, podľa meteorológov sa teploty pohybujú okolo 42 až 44 stupňov Celzia. Plamene v utorok zúrili na úpätí vrchu Pendeli severovýchodne od Atén. V rovnakej oblasti došlo v júli 2018 k obzvlášť ničivému požiaru, ktorý si vyžiadal 102 životov a je považovaný za vôbec najhorší lesný požiar zaznamenaný na území Grécka.

Rozsiahle požiare i v Taliansku

Hasiči v Taliansku pokračovali v sobotu v boji proti lesným požiarom, ktoré vyčíňajú v niektorých častiach krajiny. Pre dym z požiaru bolo dočasne uzatvorené aj letisko na talianskom ostrove Sicília.

Hasiči v sobotu ráno uviedli, že v súvislosti s požiarmi uplynulých 24 hodín podnikli viac ako 800 operácií. Až 250-krát zasahovali len na Sicílii, kde v piatok vypukol požiar neďaleko pobrežného mesta Catania. Cez mesto sa valil hustý dym a tamojšie letisko muselo nakrátko prerušiť prevádzku.

Úrady takisto z oblasti neďaleko Catanie previezli loďami približne 150 ľudí, ktorých tam uväznili plamene, informovala tlačová agentúra ANSA. Podľa šéfa regionálnej sicílskej vlády Nella Musumeciho vyšetrovatelia zistili, že niektoré požiare úmyselne spôsobili podpaľači.

Vlna horúčav má na Sicílii pokračovať až do 6. augusta. Podľa úradu civilnej ochrany najvyššie riziko požiaru hrozí v sobotu na severe a východe Sicílie, kde sa teploty vyšplhajú až do 40 stupňov Celzia.

Rozsiahle škody napáchali požiare aj na ostrove Sardínia. Požiare vyčíňajú aj v iných častiach krajiny. Hasiči zasahovali 130-krát v regiónoch Apúlia a Kalábria na juhu krajiny, 90-krát v stredotalianskom regióne Lazio a 70-krát v juhotalianskom regióne Kampánia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #lesné požiare