Vyše 200-tisíc ľudí naprieč Francúzskom protestovalo proti zavedeniu covid pasov

V Paríži a rade ďalších francúzskych miest sa v sobotu konali demonštrácie odporcov takzvaných covid pasov, ktorými sa bude od 9. augusta nutné preukázať pred vstupom na väčšinu verejných miest. V celom Francúzsku bolo nahlásených vyše 180 protestných akcií.

31.07.2021 17:50 , aktualizované: 22:02
Francúzsko / Protest / Covid pas / Foto: ,
Demonštrácia proti covid pasom v Paríži, 31. júla 2021
debata (52)

Podľa ministerstva vnútra vyšlo do ulíc vyše 200-tisíc ľudí, čo je viac ako predchádzajúce dve protestné soboty. Len v Paríži sa uskutočnili štyri samostatné protesty, ktorých sa zúčastnilo vyše 14-tisíc ľudí. Ulice francúzskej metropoly strážilo vyše 3-tisíc policajtov.

Niektoré zhromaždenia priamo organizovali krajne pravicové zoskupenia, napríklad protiúnijná strana Patriotes (Vlastenci) Floriana Philippota, ktorý bude kandidovať na post hlavy štátu vo voľbách na budúci rok.

Niektorí demonštranti pri stanici Villiers sa krátko po začiatku jedného z pochodov stretli s prítomnými policajtmi, keď sa snažili vymaniť z koridoru, ktorý demonštrantom vymedzili poriadkové sily.

Policajti proti niektorým demonštrantom použili slzný plyn. Zo zhromaždenia sa tiež ozývali delobuchy, zatiaľ čo demonštranti skandovali heslá ako „slobodu“ či „Macron, podaj demisiu“, uviedol denník Le Figaro. Účastníci pochodu však ďalej pokračovali vo svojej trase.

Ďalšie strety sa odohrali na konci demonštrácie, na námestí Bastily. Celkovo boli zranení traja policajti a desať ľudí bolo zadržaných. Počas pochodu účastníci tiež pokrikovali a verbálne útočili na novinárov agentúry AFP. Útoky na novinárov zaznamenala stanica BFM TV v meste Marseille.

zväčšiť Demonštrácia proti covid pasom v Paríži, 31.... Foto: SITA/AP, Michel Euler
Francúzsko / Protest / Covid pas / Demonštrácia proti covid pasom v Paríži, 31. júla 2021

V centre Lyonu okrem vopred oznámeného pochodu vznikla tiež neohlásená demonštrácia, na ktorej sa zišla asi tisícka ľudí. Podľa stanice BFM TV bolo na mieste viditeľné napätie medzi demonštrantami a policajtmi. Zhromaždenia s niekoľko tisíc ľuďmi sa zišli aj v mestách Nantes, Toulouse, Lille, Marseille či Nancy.

Približne 3 400 ľudí sa zhromaždilo aj v meste Pau na juhozápade Francúzska, ďalšie protesty potom prepukli v Aix-en-Provence či Figeac. Zúčastnili sa ich pritom najmä rodiny s deťmi, uviedla okolo poludnia polícia.

Proti vládnym pandemickým opatreniam sa vo Francúzsku protestuje už tretí týždeň v rade. Počas minulých víkendom sa zhromaždení zúčastnili predovšetkým priaznivci krajnej pravice alebo radikálni stúpenci hnutia takzvaných žltých viest, ktorí sa domnievajú, že nutnosť preukazovať sa covido pasom, ktorým človek preukáže potvrdenie o zaočkovaní alebo nedávno absolvovanom teste na koronavírus, je narušením ich slobody.

Francúzske úrady sa rozhodli zaviesť zdravotné pasy kvôli rýchlemu šíreniu nákazlivejšieho variantu delta, kvôli ktorému v krajine rýchlo narastá denný počet novo zaznamenaných prípadov.

Nové opatrenie začne platiť až od 9. augusta, čím chce dať vláda všetkým Francúzom čas na to sa zaočkovať, aby na ne náhle nedopadli nové spoločenské obmedzenia. Vakcíny sú teraz vo Francúzsku dostupné na rade miest, napríklad aj na niektorých plážach. Podľa vládnych dát je plne zaočkovaných asi 52 percent francúzskej populácie.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protest #covid pasy