Oddych v Turecku ničia plamene. Útočí aj vírus

Dovolenka vo viacerých tureckých letoviskách má ohnivú podobu. Turistom znepríjemňujú ich oddych nebezpečné požiare a niektorých dokonca museli evakuovať z hotelov. A aby nešťastia nebolo v Turecku málo, bohužiaľ, počet nových prípadov nákazy koronavírusom je na vzostupe.

01.08.2021 20:00
Požiare v Turecku Foto:
Požiare v Turecku
debata (9)

Rozsiahle lesné požiare, ktoré prenikajú do obývaných oblastí, doteraz pripravili o život osem Turkov. V ohrození sa ocitli aj cudzinci. „V prímorskom meste Bodrum museli evakuovať hostí z troch päťhviezdičkových hotelov,“ napísala stanica BBC. Jedno video zaznamenalo, ako dovolenkári odchádzajú s ťažkou batožinou v rukách bezpečia na pozadí horiacich domov a valiaceho sa dymu.

Dobrou správou je, že požiarnikom sa podarilo uhasiť 107 požiarov, zlou správou zostáva skutočnosť, že päť ohnísk živlu naďalej pustoší všetko, čo mu príde do cesty. Pre dovolenkárov je to nepríjemné, pretože ide aj o požiare vo vyhľadávaných letoviskách pri pobreží Egejského mora.

Požiare v Turecku
Požiare v Turecku
+7Požiare v Turecku

Majú v požiaroch prsty kurdskí podpaľači?

Plamene stále vyčíňajú v provinciách Antalya a Mugla. Snažia sa ich likvidovať nielen hasiči a dobrovoľníci, ale aj policajti. Proti ohňu nasadili vodné delá, ktoré používajú, keď rozháňajú účastníkov demonštrácií.

Prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý sľúbil, že do zničených oblastí sa vráti život, počúva veľa kritiky na svoju adresu. Vyčítajú mu, že Turecko si dosiaľ nezaobstaralo potrebný počet hasičských leteckých strojov. „Hlavná príčina spočíva v tom, že Turecká letecká asociácia si nedokázala doplniť svoju letku s technológiami,“ reagoval Erdogan podľa BBC. Turecku, našťastie, rýchlo pomohlo niekoľko štátov: Rusko, Ukrajina, Irán a Azerbajdžan mu poslali lietadlá a vrtuľníky prispôsobené na likvidáciu požiarov.

Tureckí politici nahlas hovoria o podozrení, že požiare založil niekto úmyselne. Zároveň sa nazdávajú, že ak je to pravda, potom stopa vedie ku kurdským separatistom. Ministerstvo pôdohospodárstva považuje za veľmi zvláštne, že trojciferný počet požiarov vypukol v krátkom časovom rozpätí. Krajinu síce sužujú horúčavy, na druhej strane v posledných dňoch nebol silný vietor, ktorý by plamene mohol rozšíriť.

Kurdi odmietajú zodpovednosť, ale niektoré turecké médiá pripomínajú dávnejší výrok jedného ich čelného predstaviteľa, ktorý povedal, že v boji proti Turecku nie sú bezbranní ani vtedy, keď nemajú zbrane, pretože zápalky alebo zapaľovač si môže kúpiť ktokoľvek.

Znepokojujúce údaje o šírení koronavírusu

O bezpečnej dovolenke v Turecku sa najnovšie nedá hovoriť nielen v oblastiach, ktoré ohrozuje oheň. „Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ankare upozorňuje na vysoký nárast počtu ochorení COVID-19 v Turecku, pričom už došlo aj k nakazeniu viacerých turistov zo Slovenska, ktorí sa museli v Turecku podrobiť karanténe,“ varuje na svojej webovej stránke rezort slovenskej diplomacie.

Ambasáda poukázala na to, že za jeden deň sa v Turecku infikovalo koronavírusom viac ako 22-tisíc ľudí, pričom v krajine za rovnaký čas zaznamenali 60 úmrtí na covid. Pred mesiacom bol pritom denný prírastok nakazených okolo 5-tisíc, čiže v súčasnosti je to až štvornásobne viac.

Veľvyslanectvo odporučilo slovenským turistom, aby mali cestovné poistenie, ktoré pokrýva aj prípadné náklady spojené s covidom: karanténu, hospitalizáciu, liečbu, prevoz na Slovensko a podobne.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Požiare #koronavírus