Korčok: Žiadam predstaviteľov Maďarska, aby rešpektovali Slovensko

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) žiada najvyšších predstaviteľov Maďarska, aby rešpektovali Slovenskú republiku. "Nijako neupieram Maďarsku právo vidieť históriu po svojom, ale prosím, aby sa s historickými udalosťami vysporiadavalo s rešpektom k Slovensku," povedal šéf diplomacie.

04.08.2021 12:03
korčok Foto: ,
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.
debata (297)

Spôsob, akým najvyšší maďarskí predstavitelia neustále otvárajú historické otázky, je v rozpore s deklarovanou snahou o dobré bilaterálne vzťahy so Slovenskom. Ďalším príkladom v tomto smere je účasť a vyjadrenia predsedu parlamentu Lászloa Kövéra na odhalení pamätníka vysídleným Maďarom v Šamoríne 2. augusta 2021. Zdôraznil to v tlačovej správe šéf diplomacie Korčok.

Podľa portálu samorin.sk Kövér vo svojom prejave okrem iného vyhlásil, že spoločným cieľom krajín strednej Európy je, aby historické krivdy spáchané v 20. storočí boli v tomto storočí napravené.

„Som rozčarovaný z toho, že z Budapešti neustále počúvame na našu adresu odkazy a poučenia týkajúce sa spoločnej histórie. Rozhodne však odmietam to, že druhý najvyšší predstaviteľ Maďarska má potrebu prísť prezentovať svoje videnie histórie priamo na Slovensko. Pripomínam, že aj my, oficiálni predstavitelia SR, máme možnosť prezentovať náš postoj k minulosti, vrátane historickej úlohy Maďarska. Napriek tomu to nerobíme, a už vôbec nie na podujatiach na území Maďarska. Nerobíme to z rešpektu voči Maďarsku, ale aj preto, lebo povojnové usporiadanie je raz a navždy uzavretá téma a naše vzťahy chceme orientovať na súčasnosť a budúcnosť. Jej súčasťou je aj dnešný zmier s našimi spoluobčanmi maďarskej národnostnej menšiny. Prosím preto maďarských predstaviteľov, aby vážili slová, tento zmier nenarúšali a rešpektovali Slovenskú republiku ako rovnocenného partnera,“ uviedol Korčok.

Kollár podporil Korčoka

„Zahraničnú politiku máme jednotnú, a preto ja, ako predseda parlamentu, aj celé hnutie Sme rodina stojíme za vyjadrením ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí,“ uviedol Boris Kollár.

Predseda NR SR tak vyjadril znepokojenie nad tým, že sa zo strany najvyšších maďarských predstaviteľov otvárajú historické témy, ktoré sú už dávno uzatvorené. Rovnako negatívne vníma aj vyjadrenia predsedu parlamentu Lászlóa Kövera na odhalení pamätníka vysídleným Maďarom v Šamoríne 2. augusta.

„Bol by som veľmi rád, ak by sa maďarská strana v týchto témach riadila zdržanlivosťou, tak ako aj Slovenská republika. Maďarsko je naším strategickým partnerom, vzájomný rešpekt a úcta je nevyhnutná na udržiavanie dobrých vzťahov našich krajín,“ dodáva Kollár.

© Autorské práva vyhradené

297 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Slovensko #Ivan Korčok