Odvolací súd v Rusku potvrdil rozhodnutie o zákaze Navaľného organizácií

Odvolací súd v Moskve v stredu potvrdil júnové rozhodnutie súdu, ktorý organizácie založené opozičným lídrom Alexejom Navaľným postavil mimo zákon, keď ich vo vynesenom verdikte označil za extrémistické. Navaľného obhajoba sa proti tomuto rozhodnutiu plánuje odvolať na pôde Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), informovala agentúra TASS.

04.08.2021 23:12
debata (3)

Stredajším rozhodnutím odvolacieho súdu vstúpil do platnosti zákaz činnosti Navaľného organizácii. Súd o odvolaní rozhodoval za zatvorenými dverami a verejné bolo len vynesenie verdiktu.

„S cieľom dostať sa na ESĽP musíme najskôr prejsť cez kasačný súd v Rusku,“ povedal Navaľného právnik Ivan Pavlov. „Budeme bojovať za opätovné posúdenie tohto prípadu na ESĽP a máme na to dostatočné dôvody,“ uviedol Pavlov a dodal, že súd svoje rozhodnutie prijal v zhone a dopustil sa viacerých vážnych porušení práva.

Moskovský mestský súd v stredu potvrdil predošlé rozhodnutie súdu, ktoré začiatkom júna vyhlásilo tri Navaľného organizácie vrátane Fondu boja proti korupcii (FBK) za extrémistické. Organizácie mali na základe tohto rozhodnutia okamžite ukončiť svoju činnosť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexej Navaľnyj