Orbán pre Fox News: Liberáli majú problémy s úspechmi strednej Európy

"Z hospodárskeho, politického, kultúrneho a aj z demografického pohľadu budujeme úspešnú spoločnosť," tvrdí maďarský premiér Viktor Orbán.

07.08.2021 08:21
debata (60)

Liberáli majú problémy s úspechmi krajín strednej Európy, ktoré ich dosiahli iným spôsobom, ako to od nich očakávali západné krajiny. V rozhovore pre americkú konzervatívnu televíznu stanicu Fox News to vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Rozhovor Orbána s moderátorom Tuckerom Carlsonom, ktorý sa v súčasnosti nachádza v Budapešti v rámci návštevy Maďarska, odvysielala americká televízia vo štvrtok večer miestneho času.

„Z hospodárskeho, politického, kultúrneho a aj z demografického pohľadu budujeme úspešnú spoločnosť,“ citoval spravodajský server demokrata.hu Orbána, podľa ktorého západní liberáli nedokážu prijať, že existuje národno-konzervatívna alternatíva, ktorá je v každodennom živote úspešnejšia než liberálny svetonázor.

V súvislosti so slovami amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý Orbána v rozhovore pre televíziu ABC News označil za „totalitného darebáka“, maďarský premiér povedal, že to je osobná urážka Maďarov. „Ide o prezidenta USA, preto musíme zostať pokorní a úctiví,“ dodal s poznámkou, že maďarská vláda nechce poškodiť v zásade veľmi dobré maďarsko-americké vzťahy, v ktorých je podľa Orbána okrem politiky všetko v poriadku.

Na margo budúcoročných parlamentných volieb v Maďarsku Orbán podotkol, že by si nikdy nepomyslel, že volebnú koalíciu raz vytvoria bývalé komunistické sily a antisemitská pravica.

Súčasne netajil prekvapenie z toho, že medzinárodné spoločenstvo túto skutočnosť „prijalo ľahko“. „Zvlášť ma prekvapuje postoj Spojených štátov, čo je úplne nová skúsenosť,“ dodal s tým, že Maďarsko je pripravené aj na prípadné zasahovanie zahraničia do parlamentných volieb, ktorých sa neobáva.

Rozsiahly rozhovor s Orbánom sa okrem iného týkal aj migračnej politiky Maďarska, na margo ktorej premiér povedal, že v čase migračnej krízy v roku 2015 – na rozdiel od krajín západnej Európy – bolo rozhodnutie nevpustiť cudzincov do Maďarska jediným rozumným krokom. Za tento krok je Maďarsko kritizované a aj toto je podľa Orbána dôvod, prečo je na medzinárodnej scéne posudzované negatívne.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fox News