Izrael podnikol v Gaze sériu náletov, reagoval na útoky zápalnými balónmi

Izrael v noci na sobotu podnikol v palestínskom pásme Gazy sériu náletov, ktorých terčom boli objekty patriace radikálnemu hnutiu Hamasu. Išlo o odplatu za vypúšťanie zápalných balónov, ktoré v južnom Izraeli spôsobili viaceré požiare. S odvolaním sa na izraelskú armádu o tom v sobotu informovala agentúra AFP.

07.08.2021 09:06
Palestína, Gaza Foto: ,
Raketová paľba v Gaze.
debata

Izraelská armáda spresnila, že pri náletoch zaútočila na vojenskú budovu patriacu Hamasu a miesto, odkiaľ boli počas celého piatku vypúšťané zápalné balóny. Podľa armády sa toto miesto „nachádzalo v tesnej blízkosti objektov, kde žijú civilisti, čo opäť dokazuje, ako Hamas naďalej ohrozuje palestínskych civilistov“.

Nateraz neboli hlásené žiadne obete izraelských náletov, dodala AFP.

Zápalné balóny vypustené z Gazy spôsobili v piatok štyri požiare v oblasti Eškol, uviedli izraelskí hasiči.

Naposledy došlo k takýmto útokom 25. júla, izraelská armáda na ne reagovala náletmi na ciele islamistického hnutia Hamas, ktoré vládne v palestínskej enkláve.

Odkedy sa 21. mája prímerím skončilo 11 dní bojov medzi Izraelom a Hamasom, v oblasti sporadicky dochádza k útokom, dochádza k sporadickým incidentom vrátane vypúšťania balónov so zápalou zmesou alebo výbušninou.

Spomínaný vojenský konflikt si podľa úradov Gazy vyžiadal životy 260 Palestínčanov vrátane niekoľkých príslušníkov radikálnych skupín. Izrael hlásil 13 obetí.

Piatková séria vypúšťania balónov nasledovala po tom, čo izraelská armáda podnikla odvetnú paľbu na Libanon v reakcii na rakety vystrelené na jeho územie z libabonského pohraničia. K útokom sa prihlásilo proiránske šiitské hnutie Hizballáh, ktoré je spojencom Hamasu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy #Gaza