Slovensko chce pomôcť Grécku pri hasení požiarov. Vzduch v Aténach je nedýchateľný

Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji proti lesným požiarom. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová. Grécko zápasí s požiarmi už jedenásť dní, situácia sa zhoršuje.

07.08.2021 14:13 , aktualizované: 18:41
Grécko Olympia požiare hasiči Foto: ,
Vrtuľník hasí požiar neďaleko gréckeho mestečko Olympia, kde sa v roku 776 p.n.l. konali prvé olympijské hry.
debata (9)

„Hasičský a záchranný zbor po odsúhlasení Ministerstvom vnútra SR aktuálne zhromažďuje a pripravuje techniku a príslušníkov z Modulu pozemného hasenia lesných požiarov. Modul bude v najbližších hodinách vyslaný na pomoc v boji s rozsiahlym lesným požiarom v Grécku,“ priblížila Križanová.

Uviedla, že HaZZ zaslal Grécku zoznam techniky, ktorá môže byť vyslaná na pomoc pri hasení rozsiahleho požiaru neďaleko Atén. Momentálne sa čaká na vyjadrenie gréckej strany, či pomoc Slovenska prijme.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) na sociálnej sieti spresnil, že zbor je na pomoc pripravený vyslať 72 príslušníkov zaradených v Module pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí. Tí si podľa neho na mieste dokážu vybudovať sebestačný tábor na niekoľko dní.

Mnohých museli evakuovať

Situácia s požiarmi v Grécku sa naďalej zhoršuje, tamojšie úrady nariadili evakuáciu stoviek turistov a domácich obyvateľov. Lesné požiare, ktoré v Grécku trvajú už 11 dní, si medzičasom vyžiadali už druhú obeť.

S plameňmi bojuje najmenej 1450 hasičov, ktorí majú k dispozícii aj 15 hasičských lietadiel. Okrem toho do Grécka ako posily dorazili aj požiarnici z iných krajín – Ukrajiny, Rumunska, Cypru, Francúzska, Švajčiarska, Švédska a Chorvátska.

Požiare naďalej vyčíňajú na polostrove Atika, ktorý zahŕňa aj metropolitnú oblasť Atén, aj na druhom najväčšom ostrove v krajine – ostrove Evia, i na Peloponézskom polostrove na juhozápade Grécka. V gréckej metropole je nedýchateľný vzduch, obyvateľom sa neodporúča vetrať a mali by obmedziť pohyb vonku.

„Ak sa nám dnes požiare nepodarí uhasiť, budeme mať obrovský problém,“ uviedol v sobotu podľa agentúry DPA Vasilis Kokkalis, zástupca guvernéra metropolitnej oblasti Atén.

Požiare zasiahli napríklad aj grécky ostrov Eubója či mestečko Olympia, v ktorom sa v roku 776 pred naším letopočtom konali prvé olympijské hry.

Podpaľačstvo či zmena klímy?

Tlačová agentúra DPA uviedla, že pre podozrenie z podpaľačstva v piatok v Grécku zadržali tri osoby. Medzi nimi je aj jedna žena zadržaná v Aténach v parku, ktorá mala pri sebe dva zapaľovače, benzín a horľavé materiály. K jej zatknutiu došlo len niekoľko minút po tom, čo v parku vypukol požiar. Podľa agentúry ANA úrady vydali celoštátny zákaz návštev parkov a lesov.

Zlá situácia je aj v Turecku, kde si požiare vyžiadali osem obetí a desiatky zranených.

Podľa AFP úrady oboch krajín a odborníci spájajú tieto požiare a horúčavy so zmenou klímy. OSN varovala, že v dôsledku rastúcich teplôt budú vlny horúčav, sucha a požiarov v stredomorskej oblasti v budúcnosti ešte intenzívnejšie.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #hasiči #požiar #lesný požiar