V Rusku vyčíňa vyše 250 lesných požiarov

V Rusku aktuálne horí vyše 250 lesných požiarov, ktoré pustošia plochu s rozlohou viac ako tri milióny hektárov. Informovala o tom v sobotu Ruská federálna služba vzdušnej ochrany lesov (Avialesochrana) s tým, že hasiči s plameňmi bojujú v približne 180 zasiahnutých oblastiach, kde oheň vyčíňa na ploche približne 1,3 milióna hektárov.

07.08.2021 21:21
rusko požiar jukutsko Foto: ,
Silné požiare v Jakutskej republike na Sibíri.
debata (15)

Zvyšné požiare sú v ťažšie prístupných oblastiach a nehasia ich, keďže ľudí neohrozujú. Obzvlášť intenzívne horia požiare v Jakutskej republike na Sibíri, kde pre ne vyhlásili aj tzv. mimoriadnu situáciu. Tá platí v celkovo ôsmich regiónoch Ruska, uvádza agentúra DPA. V Jakutsku sa už požiar približuje k oblasti Sangar a tamojším zariadeniam na skladovanie ropy, informovala agentúra Interfax s dovolaním sa na vyjadrenia úradov.

Dym z požiarov zachvátil takmer 400 dedín v sibírskom Krasnojarskom kraji, píše agentúra TASS. Avialesochrana informovala, že do boja s požiarmi bolo v celom Rusku nasadených vyše 6700 ľudí.

Grécko Olympia požiare hasiči Čítajte aj Slovensko chce pomôcť Grécku pri hasení požiarov. Vzduch v Aténach je nedýchateľný

Tohoročné lesné požiare sú považované za najhoršie, aké Rusko postihli za uplynulé storočie. Environmentálna organizácia Greenpeace uvádza, že od začiatku roka už v tejto krajine zhorelo 14,3 milióna hektárov porastov. Doterajší celoročný rekord – za posledné storočie – v tomto smere padol v roku 2012, keď požiare zničili dovedna 16 miliónov hektárov porastov.

Situácia podľa slov lesného experta ochranárskej organizácie Greenpeace Alexeja Jarošenka súvisí s čoraz viac sa prejavujúcou zmenou klímy. Obdobia lesných požiarov sú podľa jeho slov dlhšie, rovnako ako aj obdobia sucha, ku ktorým zároveň dochádza častejšie a sú aj intenzívnejšie.

Jarošenko v tejto súvislosti kriticky poukázal na chýbajúcu legislatívu, peniaze aj ľudí, ktorí by sa starali o ochranu lesov. Ochranári životného prostredia tvrdia, že mnohé z požiarov spôsobujú ľudia. Rusi často napriek varovaniam zakladajú táborové ohne, pričom niektoré z nich sa vymknú spod kontroly.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #lesný požiar