EÚ vyzvala Lukašenka, aby prestal s represiami voči bieloruským občanom

V predvečer prvého výročia sporných prezidentských volieb v Bielorusku Európska únia vyzvala Alexandra Lukašenka, aby prestal s represiami voči občanom svojej krajiny. Vo svojom vyhlásení to v nedeľu uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell, ktorý upozornil, že Lukašenkovmu režimu hrozia nové sankcie EÚ.

08.08.2021 17:14
bielorusko Foto:
Ľudia so starými bieloruskými štátnymi vlajkami pochodujú počas zhromaždenia opozície na protest proti proti výsledkom augustových prezidentských volieb v krajine. Minsk, 18.10.2020.
debata (83)

„EÚ je pripravená zvážiť ďalšie opatrenia s ohľadom na to, že (bieloruský) režim očividne ignoruje medzinárodné záväzky,“ píše sa v texte, ktorý sa zmieňuje o „nútenom a nezákonnom“ pristátí lietadla spoločnosti Ryanair v máji a zneužívaní migrantov na politické účely. Borrellovo vyhlásenie v tejto časti naráža na fakt, že len v júli prekročilo hranicu z Bieloruska do Litvy, členského štátu EÚ, viac ako 2000 ilegálnych migrantov.

EÚ i Litva sú toho názoru, že vláda v Minsku v tejto veci koná zámerne. Lukašenko totiž nedávno v reakcii na sankcie EÚ otvorene pohrozil, že umožní ľuďom z krajín ako Irak, Afganistan alebo Sýria, aby prekračovali hranice z Bieloruska do EÚ.

Násilné potláčanie protestov

Vo svojom vyhlásení Borrell pripomenul, že terčom Lukašenkovej represívnej politiky sa stala aj poľská menšina v Bielorusku. Vyhlásenie EÚ bolo zverejnené v predvečer prvého výročia prezidentských volieb v Bielorusku, za ktorých víťaza bol napriek podozreniam a obvineniam z volebných podvodov vyhlásený Lukašenko. Masové protesty proti sfalšovaniu výsledkov hlasovania Lukašenkov režim potlačil silou a v represiách voči opozícii a občianskym aktivistom pokračuje doteraz.

EÚ na Bielorusko v uplynulých mesiacoch uvalila niekoľko balíkov sankcií. Šéf európskej diplomacie vo svojom vyhlásení z nedele avizuje, že zrušenie sankcií EÚ bude možné len vtedy, ak bieloruské orgány budú plne dodržiavať zásady demokracie a právneho štátu, rešpektovať povinnosti v oblasti ľudských práv a zastavia všetky represie.

EÚ chce pomôcť

Bieloruský režim podľa Borrella musí "prepustiť a bezpodmienečne rehabilitovať viac ako 600 politických väzňov a zapojiť sa do seriózneho, dôveryhodného a inkluzívneho politického procesu, ktorého výsledkom budú slobodné a spravodlivé voľby monitorované Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a jej Úradom pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR).

Borrell ubezpečil, že hneď, ako sa Bielorusko vydá na cestu demokratickej transformácie, je EÚ odhodlaná pomôcť jej stabilizovať hospodárstvo, reformovať inštitúcie, aby boli udržateľnejšie a demokratickejšie, vytvárať nové pracovné miesta a zlepšovať životnú úroveň ľudí, a to aj prostredníctvom komplexného plánu ekonomickej podpory až do výšky troch miliárd eur. Šéf diplomacie EÚ potvrdil jednotu Európskej únie v ďalšej podpore bieloruského ľudu – prostredníctvom poskytovania pomoci obetiam útlaku, podpory nezávislých médií a humanitárnej pomoci civilnému obyvateľstvu.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #bielorusko #Alexandr Lukašenko