Poľský Floyd? Protestujúci sa dostali do zrážky s políciou po smrti muža

Protestujúci v meste Lubin na západe Poľska hádzali v nedeľu kamene, tehly a ďalšie predmety na policajnú stanicu počas demonštrácie, na ktorej prejavovali hnev nad nedávnom smrťou muža v policajnej väzbe.

09.08.2021 08:47
polícia, poľsko Foto:
Zrážky medzi protestujúcimi a políciou v poľskom meste Lubin, ktoré vyvolala smrť muža po policajnom zásahu.
debata (5)

Pred policajným ústredím v Lubine sa podľa poľských médií zišlo okolo 200 ľudí, ktorí tam zapaľovali sviečky. Počas zhromaždenia asi 30 osôb vtrhlo do budovy a policajti proti nim použili slzotvorný plyn, uviedla spravodajská televízia TVN24.

Demonštranti v reakcii začali hádzať na policajtov a budovu fľaše a iné predmety. Rozbili nimi okná, pričom tiež podpálili nádobu na odpadky, ktorú uhasili hasiči. Polícia oznámila, že viacero jej príslušníkov utrpelo zranenia a že zadržala niekoľko desiatok demonštrantov.

Protesty vyvolalo video zachytávajúce troch policajtov zasahujúcich fyzickou silou proti mužovi, ktorý neskôr zomrel.

Podľa médií policajtov privolali vo štvrtok k agresívnemu a nervóznemu mužovi, ktorý podľa nich zrejme užil drogy. Nahrávka zásahu zverejnená na internete ukazuje troch policajtov, ktorí tohto muža premohli a zatlačili ho na zem.

Polícia oznámila, že muž zomrel dve hodiny po príchode do nemocnice. Jeho smrť vyšetruje prokuratúra.

USA New York Floyd socha postriekaná premiestnenie Čítajte viac Postriekanú sochu Georgea Floyda vyčistili a premiestnia ju
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #polícia #protesty #policajný zásah