Kanaďanovi za pašovanie drog potvrdili v Číne trest smrti

Čínsky ľudový súd zamietol odvolanie kanadského občana, ktorý odsúdený na trest smrti za pašovanie drog. Kanadská vláda tento rozsudok kritizovala a apelovala na Čínu, aby Robertovi Lloydovi Schellenbergovi udelila milosť.

10.08.2021 06:52
Robert Lloyd Schellenberg Foto:
Robert Lloyd Schellenberg na zábere z videa počas súdneho pojednávania v januári 2019.
debata (20)

Schellenberga zatkli čínske úrady ešte v roku 2014 za pokus o prepašovanie 222 kilogramov metamfetamínu z Číny do Austrálie.

Pôvodne ho v novembri 2018 odsúdili na 15 rokov väzenia, avšak v odvolacom konaní v roku 2019 mu súd trest sprísnil a odsúdil ho na smrť.

Pokus o tlak

Agentúra AP dodala, že vyšší ľudový súd v provincii Liao-ning v utorok zamietol Schellenbergovo odvolanie a prípad poslal na čínsky najvyšší súd na preskúmanie. Ide o obvyklý postup, aby bolo možné vykonať trest smrti.

Mnohí analytici vnímajú túto kauzu ako pokus vyvinúť tlak na Kanadu v súvislosti so zatknutím Meng Wan-čou, finančnej riaditeľky čínskej spoločnosti Huawei, ku ktorému došlo v decembri 2018 vo Vancouveri.

Takuma Sakuragi Čítajte viac Bývalý japonský politik dostal v Číne doživotie za pašovanie drog

Meng je momentálne v Kanade v domácom väzení. Kanadský súd by sa mal v najbližších týždňoch oboznámiť s konečnými argumentmi, pre ktoré by mala byť vydaná do USA, kde ju obviňujú z porušenia sankcií uvalených na Irán.

Rozhlasová stanica Radio Canada v utorok informovala, že tento týždeň sa očakáva aj verdikt čínskeho súdu v kauze Kanaďana Michaela Spavora, obvineného zo špionáže a väzneného v Číne od roku 2018.

Spavor bol zadržaný spolu s ďalším Kanaďanom, bývalým diplomatom Michaelom Kovrigom. Zadržaní boli len niekoľko dní po zatknutí Meng Wan-čou. Kanada i jej spojenci označili ich zatknutie za odvetu za Meng.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #trest smrti #Kanada #pašovanie drog