Lotyšsko na hraniciach s Bieloruskom vyhlásilo núdzový stav

Lotyšsko v utorok vyhlásilo na hraniciach s Bieloruskom núdzový stav. Pohraničná stráž, ale aj ozbrojené sily a polícia, tak budú môcť použiť fyzickú silu pri vracaní nelegálnych migrantov do krajiny, z ktorej prišli.

10.08.2021 18:39
litva migranti Foto: ,
Migranti v novovybudovanom utečeneckom tábore na vojenskom cvičisku Rudninkai, asi 38 km južne od litovského Vilniusu.
debata (25)

Stav núdze potrvá od 11. augusta do 10. novembra, informovala tlačová agentúra BNS. Takýto stav tiež umožní ozbrojeným silám a polícii asistovať pohraničnej stráži pri predchádzaní nelegálnej migrácii.

Lotyšsko, podobne ako susedná Litva, čelí prílevu prevažne irackých migrantov prichádzajúcich z Bieloruska. BNS s odvolaním sa na pohraničnú stráž informovala, že medzi 6. augustom a 10. augustom zadržali 283 ľudí, ktorí prekročili hranice z Bieloruska, a celkový počet za tento rok sa tak vyšplhal na 343.

Pobaltské krajiny, ktoré sú členskými štátmi Európskej únie a ich hranice predstavujú jej vonkajšie hranice, vinia vládu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z toho, že podporuje prílev migrantov. Podľa nich tak robí v odvete za európske sankcie voči Bielorusku.

Zvyšujúci sa počet migrantov z Iraku a Afganistanu, ktorí sa snažia prísť z Bieloruska eviduje aj Poľsko. Tamojšia vláda to nazvala bieloruskou hybridnou vojnou proti Európskej únii.

migrácia, Litva Čítajte viac Litva čelí náporu migrantov, Estónsko aj Lotyšsko sprísňujú opatrenia
25 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Lotyšsko #migranti