Chorvátsko ako prvé v EÚ spúšťa nezávislý monitoring postupu polície voči migrantom na hraniciach

Chorvátsko ako prvá krajina Európskej únie spúšťa nezávislý monitoring postupu polície voči migrantom a žiadateľom o azyl na hraniciach, informovala v utorok tlačová agentúra HINA.

10.08.2021 21:36
Migrácia / Migrant / Migranti / Foto: ,
debata (3)

Nový pakt EÚ o migrácii a azyle zavedenie takéhoto mechanizmu vyžaduje od všetkých členských krajín eurobloku.

Chorvátsky mechanizmus bude pozostávať z nezávislých osôb a organizácii vrátane špecialistov na posudzovanie zdravotného stavu a právneho štatútu žiadateľov o azyl a migrantov. Tieto úrady budú reagovať na kritiku, ktorú niektoré mimovládne organizácie často vyjadrujú v súvislosti s postupom polície voči migrantom.

Súčasťou tohto mechanizmu sú európske úrady, ombudsmani, Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Nový pakt o migrácii a azyle predstavila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v septembri 2020. Na základe tohto návrhu má každá členská krajina vytvoriť nezávislý monitorovací systém. Pilotný projekt sa spúšťa práve v Chorvátsku.

Chorvátsko je zároveň jedinou členskou krajinou EÚ, ktorá takýto mechanizmus mala už od roku 2007. Bol financovaný z prostriedkov UNHCR a s prerušeniami fungoval do roku 2019.

Migrant / Azyl / Čítajte viac Litva schválila zákon obmedzujúci práva migrantov
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #migranti #monitoring hraníc