V boji s požiarmi zahynulo v Alžírsku 42 ľudí vrátane 25 vojakov

Najmenej 25 alžírskych vojakov a 17 civilistov už zahynulo v dôsledku ničivých lesných požiarov, ktoré ohrozujú viaceré obce východne od metropoly Alžír.

11.08.2021 06:52
požiar, alžírsko Foto:
Spálenisko pri alžírskom meste Tizi Ouzou, asi 100 kilometrov od metropoly Alžír.
debata

Prezident Abdal Madžíd Tabbún napísal v utorok na Twitteri, že vojaci zachránili pred požiarmi približne 100 civilistov v hornatom regióne Kabýlia, ktorý je domovom Berberov.

Štyria príslušníci alžírskej armády utrpeli vážne popáleniny a sedem ďalších ľahšie zranenia, uviedlo tamojšie ministerstvo obrany. Prezident Abdal Madžíd Tabbún v noci na stredu oznámili, že požiare pripravili o život už aj prinajmenšom 17 civilistov.

hatt hasiči grécko Čítajte viac Slovenským hasičom sa podarilo dostať pod kontrolu požiare v gréckej Avgarii

V Kabýlii, ale aj v ďalších severných častiach Alžírska vypukli v posledných dňoch desiatky požiarov. Do pomoci ohrozených obyvateľom sa zapojila aj armáda. Oheň tam ničí lesy, olivové porasty a zabíja dobytok, ktorý je základom živobytia miestnych obyvateľov.

Alžírsky minister vnútra Kamál Beldžúd, ktorý odcestoval do Kabýlie, zodpovednosť za niektoré z požiarov pripísal podpaľačom, pričom ich označil za zločincov. „Tridsať požiarov v rovnakom čase a v tom istom regióne nemôže byť náhoda,“ vyhlásil minister. Podľa dostupných informácií zatiaľ nezatkli žiadnych podozrivých.

debata chyba
Viac na túto tému: #Požiare #Alžírsko