Čína odsúdila Kanaďana na 11-ročné väzenie za špionáž

Čínsky súd usvedčil v stredu zo špionáže kanadského podnikateľa Michaela Spavora a odsúdil ho na 11 rokov väzenia. Informovala o tom agentúra AFP pripomínajúc, že Kanada označuje celú kauzu za zinscenovanú a verdikt bezprostredne po vynesení odsúdila.

11.08.2021 08:05
Michael Spavor Foto:
Michael Spavor na zábere z roku 2017.
debata (4)

Kanadských občanov Michaela Spavora a bývalého diplomata Michaela Kovriga zatkli čínske úrady v decembri 2018. Niekoľko dní predtým bola vo Vancouveri zadržaná zase Meng Wan-čou, manažérka čínskej firmy Huawei, a to na základe zatykača vydaného americkými úradmi. Spojené štáty voči čínskej manažérke vzniesli obvinenia z krádeže obchodných tajomstiev a porušenia sankcií voči Iránu.

Odplata Pekingu?

Kanada a ďalšie západné krajiny vnímali zatknutie dvojice Kanaďanov ako odplatu za jej zadržanie. Vzťahy medzi Ottawou a Pekingom sa v dôsledku týchto káuz výrazne zhoršili.

Súd v meste Tan-tung na severovýchode Číny v stredu uviedol, že Spavor bol usvedčený zo „špionáže a nezákonného poskytovania štátnych tajomstiev“.

Kanada verdikt súdu bezprostredne po jeho vynesení odsúdila. „Odsudzujeme tento verdikt,“ povedal novinárom pred budovou súdu kanadský veľvyslanec v Číne Dominic Barton. „Je tu možnosť odvolať sa. O nej sa (Spavor) porozpráva so svojimi právnikmi,“ dodal.

Trest smrti

K verdiktu v prípade Spavora došlo len deň po tom, ako čínsky súd potvrdil trest smrti pre kanadského občana Roberta Lloyda Schellenberga, ktorý bol odsúdený na trest smrti za pašovanie drog.

Robert Lloyd Schellenberg Čítajte viac Kanaďanovi za pašovanie drog potvrdili v Číne trest smrti

Spavora a Kovriga, v ktorého prípade ešte súd nerozhodol, vlani v júni obvinili čínske úrady zo špionáže. Separátne súdne procesy sa s nimi následne konali v marci. Kanadským diplomatom účasť na nich nepovolili. Rodina Spavora trvá na jeho nevine.

Meng je momentálne v Kanade v domácom väzení. Kanadský súd by sa mal v najbližších týždňoch oboznámiť s konečnými argumentmi, pre ktoré by mala byť vydaná do USA, kde ju obviňujú z porušenia sankcií uvalených na Irán.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #špionáž #Kanada