Slovenskí hasiči zápasia v Grécku s horúčavami a presunom ohňa do korún stromov

Slovenskí hasiči pomáhajú už druhý deň s hasením požiarov na druhom najväčšom gréckom ostrove Eubója (Evia). Dovedna 75 hasičov zo Slovenska sa od rána rozdelilo na štyri zásahové skupiny.

11.08.2021 17:22 , aktualizované: 22:34
Grécko požiare hasič Foto: ,
Slovenský hasič si leje studenú vodu na hlavu počas hasenia požiaru v obci Avgaria na gréckom ostrove Eubója.
debata (3)

„Prvá (skupina) pokračuje v zachovaní ochrannej línie v lokalite Avgaria, ďalšie tri sa usilujú o uchránenie strategických objektov a cestnej komunikácie, ktoré by mohol zasiahnuť požiar,“ uviedla Gabriela Tuchyňová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra.

Prácu hasičov na ostrove komplikuje často sa meniaci vietor, vysoké teploty a rýchly presun ohňa do korún stromov, s čím sa na Slovensku často nestretávajú. Ako dodalo ministerstvo, slovenskí hasiči sa držia v plnom zdraví.

Nový požiar Olympiu ušetril

Veľký požiar, ktorý v noci na stredu vypukol na Peloponézskom polostrove, si vynútil evakuáciu množstva dedín, kým vyčerpaní hasiči už deviaty deň bojujú s lesnými požiarmi v rôznych častiach Grécka. Informuje o tom agentúra Reuters a grécky spravodajský server Ekathimerini.com.

Grécka televízia Mega odvysielala reportáž o slovenských hasičoch na ostrove Eubója.

Na Peloponézskom polostrove vzplanul nový požiar v blízkosti Olympie, dejisku starovekých olympijských hier. V oblasti evakuovali obyvateľov 20 dedín, ale samotné ruiny Olympie plamene neohrozil. Boj s ohňom tam v stredu zvádzalo zhruba 580 hasičov z Grécka i ďalších krajín.

V Grécku počas uplynulého týždňa horelo viac než 500 požiarov, čo si vynútilo evakuáciu desiatok dedín a tisícov ľudí. „Naša klíma sa mení a my musíme prijať ťažké rozhodnutia, aby sme sa vyhli najhoršiemu,“ napísal v súvislosti s požiarmi na sociálnej sieti Twitter francúzsky astronaut Thomas Pesquet z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

V Severnom Macedónsku pomáhajú rakúski hasiči

Na hasení rozsiahlych lesných požiarov, ktoré horia vo východnej časti Severného Macedónska, sa podieľajú aj profesionálni hasiči z Rakúska. Požiarmi je v Severnom Macedónsku postihnutých viac než 3-tisíc hektárov plochy, pričom oheň ohrozuje aj obývané oblasti.

Po žiadosti o medzinárodnú pomoc v boji s požiarmi zo strany Severného Macedónska už rakúske ministerstvo vnútra vyslalo do krajiny hasičov z niekoľkých spolkových krajín.

V súčasnosti posiela 12 hasičov, ktorí majú svojich kolegov vystriedať, píše APA. Sú medzi nimi aj dobrovoľníci služby pomoci pri katastrofách v rámci viedenského štátneho hasičského zboru.

Zvlášť veľkou výzvou pre hasičov je ťažko dostupný terén a silný vietor, ktorý často mení smer, pričom existuje aj riziko rozšírenia ohňa do korún stromov.

Severomacedónske úrady v stredu informovali, že na území krajiny je naďalej aktívnych šesť požiarov, z toho tri majú veľkú intenzitu a tri sú lokalizované, napísal spravodajský server Novamakedonija.com. Najmenej dva požiare boli v blízkosti obývaných oblastí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #hasiči #lesné požiare #HaZZ