Povodne v Turecku si vyžiadali už 27 životov

Tureckí záchranári našli v noci na piatok telá ďalších desiatich obetí povodní a zosuvov pôdy, ktoré postihli severnú časť krajiny, informovala agentúra AP. Počet obetí sa tým zvýšil na 27 a najmenej jedna osoba je naďalej nezvestná.

12.08.2021 13:55 , aktualizované: 13.08.2021 09:23
turecko povodeň Foto:
Muž sa pozerá na valiacu sa vodu v meste Bozkurt na severe Turecka 12. augusta 2021.
debata

Povodne zasiahli čiernomorské pobrežné provincie Bartin, Kastamonu, Sinop a Samsun v stredu v skorých ranných hodinách. Záplavy spôsobené prudkým dažďom zdemolovali niekoľko domov a mosty a zmietli niekoľko áut. Stovky ľudí pomocou vrtuľníkov zachránili a previezli do bezpečia.

Turecký úrad pre mimoriadne situácie (AFAD) uviedol, že záchranári našli v najzasiahnutejšej provincii Kastamonu ďalších desať tiel. V provincii Bartin bola údajne nezvestná 80-ročná žena.

Turecký čiernomorský región je často sužovaný prívalovými dažďami a povodňami, vysvetľuje AP. Podľa expertov niet prakticky pochýb o tom, že zmena klímy spôsobená spaľovaním uhlia, ropy a zemného plynu spôsobuje extrémnejšie javy, akými sú vlny horúčav, suchá, požiare, záplavy a búrky. Očakáva sa, že k takýmto udalostiam bude na planéte v dôsledku globálneho otepľovania dochádzať čoraz častejšie.

Záchranári museli v stredu v okolí Sinopu evakuovať tamojšiu nemocnicu so 45 pacientmi – štyroch z nich z jednotky intenzívnej starostlivosti.

Na juhu zase oheň

Do postihnutej oblasti bolo vyslaných vyše 1000 záchranárov a tímy tureckého Červeného polmesiaca rozdávajú ľuďom balíčky s jedlom. Úrady uviedli, že pre ľudí postihnutých záplavami vyhradili v internátoch viac ako 5000 miest.

Záplavy na tureckom severe prišli práve v čase, keď hasiči na juhu Turecka oznámili, že dva týždne po vypuknutí ničivých lesných požiarov sa ich podarilo takmer všetky dostať pod kontrolu. Požiare v maloázijskej krajine si vyžiadali najmenej osem obetí.

debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #Turecko