Afganská vláda navrhla Talibanu dohodnúť sa na deľbe moci

Zástupcovia afganskej vlády v katarskej metropole Dauha ponúkli radikálnemu hnutiu Taliban uzavrieť dohodu o deľbe moci výmenou za ukončenie ofenzívy v Afganistane. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného člena delegácie afganskej vlády.

12.08.2021 16:08
Afganistan taliban Foto: ,
Talibanská delegácia prichádza na mierové rozhovory do Kataru.
debata (11)

„Áno, (afganská) vláda predložila Kataru ako sprostredkovateľovi návrh. Tento návrh umožňuje Talibanu deliť sa o moc výmenou za ukončenie násilia v krajine,“ uviedol zdroj. Taliban už v Afganistane ovládol desať provinčných metropol. Stalo sa tak v rámci mohutnej ofenzívy, ktorú militanti spustili po tom, ako sa v máji z krajiny začali sťahovať zahraniční vojaci.

Islamisti v súčasnosti ovládajú zhruba 65 percent územia Afganistanu. Ide prevažne o vidiecke oblasti, ale pod ich kontrolou sú už aj hlavné mesta desiatich z 34 afganských provincií.

Mapy z apríla a augusta 2021 zobrazujú... Foto: SITA/AP
Afganistan Taliban Mapy z apríla a augusta 2021 zobrazujú provincie v Afganistane, v ktorých islamistické hnutie Taliban ovláda predovšetkým bezpečnostné a verejné služby (oranžová farba).

Spojené štáty ukončia sťahovanie svojich jednotiek z Afganistanu do konca tohto mesiaca výmenou za prísľub Talibanu, že Afganistan nebude slúžiť ako bašta medzinárodného terorizmu. Taliban sľúbil, že nebude útočiť na odchádzajúce zahraničné jednotky, nesúhlasil však s prímerím s afganskou vládou.

Afganistan, kábul, utečenci, taliban Čítajte viac Sila Talibanu rastie. Ovláda už 10 afganských metropol
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban